5 днів серпня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«5 днів серпня»
5 Days of August
Жанр військова драма
Режисер Ренні Гарлін
Продюсер Ренні Гарлін
Джордж Ласкью
Мірца Давітаї
Коба Накопія
Сценарист Мікко Еланне
Девід Баттел
У головних
ролях
Енді Гарсія
Вел Кілмер
Річард Коул
Еммануель Шрікі
Руперт Френд
Джонатан Шаєч
Дін Кейн
Рейд Сербедзіджія
Антьє Трауе
Гізер Грем
Михаїл Гоміашвілі
Композитор Тревор Рабінd
Музика Тревор Рабін
Монтаж Брайян Бердан
Кінокомпанія RexMedia
Дистриб'ютор Anchor Bay Entertainment
Тривалість 120 хвилин
Мова англійська
грузинська
російська
Країна США США
Грузія Грузія
Рік 2011
Дата виходу 5 червня 2011 (Грузія)
Кошторис $12 млн.[1]
Касові збори $316,944[2]
IMDb ID 1486193
fivedaysofwar.com/index.html

«5 днів серпня» або «5 днів війни» (англ. 5 Days of August) — фільм про російсько-грузинську війну, яка відбувалася в серпні 2008. Режисер і один із продюсерів фінсько-американський режисер Ренні Гарлін. Прем'єра фільму відбулася у Тбілісі 5 червня 2011 року[3].

У ролях[ред. | ред. код]

Створення фільму[ред. | ред. код]

Зйомки розпочалися у жовтні 2009 у Тбілісі при співпраці з грузинським урядом і військовими. Також військові надали для зйомок грузинські уніформи, танки і вертольоти. Президент Грузії Михайло Саакашвілі дозволив використати свою Президентську резиденцію для зйомок. За словами Дера Спігела Грузія профінансувала частину фільму. Бюджет фільму — 50 млн доларів США. Спецефектами, візуальними ефектами і трюками для фільму займалися російські фахівці. Так, зокрема, трюками займалася російська каскадерська компанія «StuntArt», а за спецефекти відповідала компанія SFXaction.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Творці фільму двічі змінювали назву фільму. Початковою назвою фільму була «Грузія», яку потім змінили на «Кривавий серпень», а потім змінили на «5 днів серпня».
  • Після виходу першого трейлера фільму та оголошення інформації, що Михайла Саакашвілі гратиме актор Енді Гарсія, у мережі з'явилися фотографії, на одній з яких Енді Гарсія в ролі президента Грузії жує краватку, а на іншій — його виводить охорона із зони бомбардування російських військ, як це було з реальним Михайлом Саакашвілі. Деякі російські ЗМІ сприйняли фотографії за автентичні, хоча насправді це був лише фотомонтаж — обличчя Саакашвілі замінили на обличчя Гарсії[4][5].
  • У Росії вже виходив художній фільм на тему Війни в Грузії 2008 року — «Олімпус інферно» (рос. Олимпус Инферно), де Грузія була показана у вкрай негативних рисах. Фільм вийшов зразу на телебаченні.
  • Саакашвілі обговорюючи виконавця ролі президента Грузії американського актора Енді Гарсії пожартував: «Цей темпераментний кубинець жестикулює руками не менше, ніж я. Думаю, він з цим впорається».
  • Режисер Ренні Гарлін заявив, що фільм буде «не антиросійським, не антигрузинським, не антиамериканським, а антивійськовим».
  • Ще на стадії зйомок фільм викликав хвилю обурення у Росії. Російські ЗМІ звинуватили авторів фільму в русофобії та спотворюванні реальних подій.
  • Для польського кінопрокату фільм був присвячений пам'яті президента Польщі Леха Качиньського.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Голлівуд привіз у Тбілісі кіно про війну. Архів оригіналу за 6 липня 2013. Процитовано 7 червня 2011.BBC Ukrainian, 6 червня, 2011
  2. 5 DAYS OF WAR. Box Office Mojo. Архів оригіналу за 1 лютого 2013. Процитовано 25 грудня 2012.
  3. Прем'єра фільму «5 днів серпня» у Тбілісі, Грузія [Архівовано 28 липень 2011 у Wayback Machine.] (англ.) (Перевірено 20 грудня 2011)
  4. Голлівудська зірка зіграє Саакашвілі. Архів оригіналу за 4 серпня 2016. Процитовано 19 квітня 2016.
  5. «1+1» покаже фільм про війну між Росією та Грузією. Архів оригіналу за 10 серпня 2014. Процитовано 19 квітня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]