Дев'ять з половиною тижнів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з 9 1/2 тижнів)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дев'ять з половиною тижнів
англ. Nine ½ Weeks
Жанр мелодрама, еротика
Режисер Едріан Лайн
Продюсер Ентоні Руфус Айзекс
Залман Кінг
Сценарист Патриція Луізіанна Ноп
Залман Кінг
Сара Кернокан
На основі Nine and a Half Weeksd
У головних
ролях
Кім Бейсінгер[1][2][…], Міккі Рурк[1][2][…], Margaret Whittond[2][3][…], Крістін Баранскі[1][4][…], Karen Youngd[4][5], David Marguliesd[2][3][…], Helen Hanftd[5], Ронні Вуд[5] і William De Acutisd[5]
Оператор Peter Bizioud
Композитор Джек Ніцше
Кінокомпанія Galactic Films
Jonesfilm
Producers Sales Organization
Triple Ajaxxx
Дистриб'ютор Metro-Goldwyn-Mayer
Тривалість 117 хвилин[6]
Мова англійська
Країна США
Рік 1986
Дата виходу 14 лютого
Кошторис 17 млн дол.
Касові збори 100 млн дол.[7]
IMDb ID 0091635
Наступний Інші 9 1/2 тижнів, або Любов у Парижі

«Де́в'ять з полови́ною ти́жнів» (англ. Nine ½ Weeks) — художній фільм в жанрі еротичної мелодрами Едріана Лайна за однойменним романом Елізабет Макнілл. Прем'єра відбулася 14 лютого 1986 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Назва фільму відповідає тривалості стосунків між інвестором з Волл-стріт Джоном Греєм і розлученою співробітницею картинної галереї Елізабет МакГроу, які зустрілися в Нью-Йорку.

Вони часто пробують різноманітні сексуальні і еротичні дії, включаючи епізод, в якому Джон проводить по тілу Елізабет льодом, зав'язавши їй перед цим очі; епізод, в якому Джон годує Елізабет, що закрила очі, з ложечки різними видами солодощів; епізод, в якому пара займається сексом на сходах; і стриптиз Елізабет під пісню Ренді Ньюмана «You Can Leave Your Hat On» у виконанні Джо Кокера.

Фільм описує висхідну спіраль сексуальних стосунків у міру того, як Джон штовхає межі сприйняття Елізабет в напрямку емоційного зриву. Він часто маніпулює нею, отримуючи те, чого хоче під час сексу, і часом зловживає, знаючи, що вона не зможе цьому протистояти. Фільм наповнений символізмом і метафорами. Наприклад, спіймана і з'їдена риба використовується протягом фільму як символ емоційного стану Елізабет.

У ролях[ред. | ред. код]

Номінації[ред. | ред. код]

  • 1987 — Антипремія «Золота малина»
    • Найгірша акторка — Кім Бейсінгер
    • Найгірший сценарій
    • Найгірша оригінальна пісня — Джонатан Еліас, Джон Тейлор, Міхаель Дес Баррес — «I Do What I Do» (тема до «Дев'ять з половиною тижнів»)

Саундтрек[ред. | ред. код]

В саундтрек фільму увійшли пісні Джо Кокера, Стюарта Коупленда, Джона Н. Тейлора, Браяна Феррі, Кору Харта, Dalbello, Devo, Eurythmics, Luba. У фільмі також звучали композиції Браяна Іно, Вінстона Греннана і Жана-Мішеля Жарра, що не увійшли до саундтреку.

Продовження[ред. | ред. код]

У 1997 році вийшов фільм «Інші 9 1/2 тижнів, або Любов у Парижі», у якому головний герой (Міккі Рурк) намагається розшукати Елізабет, але в результаті заводить роман з її подругою.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б в http://stopklatka.pl/film/dziewiec-i-pol-tygodnia
  2. а б в г http://www.adorocinema.com/filmes/filme-30291/
  3. а б в г http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=30291.html
  4. а б в https://www.filmaffinity.com/en/film465672.html
  5. а б в г д е http://www.imdb.com/title/tt0091635/fullcredits
  6. NINE 1/2 WEEKS (18). British Board of Film Classification. 17 лютого 1986. Архів оригіналу за 13 жовтня 2016. Процитовано 30 червня 2017. (англ.)
  7. Martin, Douglas (30 червня 2017). Zalman King, Creator of Soft-Core Films, Dies at 70. The New York Times. Архів оригіналу за 8 листопада 2019. Процитовано 30 червня 2017. (англ.)

Ланки[ред. | ред. код]