Клен зеленокорий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Acer tegmentosum)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Клен зеленокорий
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Сапіндоцвіті (Sapindales)
Родина: Сапіндові (Sapindaceae)
Рід: Клен (Acer)
Секція: Acer sect. Macrantha
Вид:
A. tegmentosum
Біноміальна назва
Acer tegmentosum
Maxim., 1856

Клен зеленокорий[1][2] (Acer tegmentosum) — вид квіткових рослин із роду клен (Acer).

Морфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Молода кора

Це однодомне дерево до 15 метрів у висоту. Кора темно-сіра. Гілочки голі, взимку сизувато-білі. Листки опадні: листкові ніжки 4–7(13) см завдовжки, голі; листова пластинка знизу блідо-зелена і з жовтуватими колючими волосками в пазухах жилок, зверху гола, круглувато-яйцювата, 10–12 × 7–9 см, зазвичай 3- або 5-лопатева, рідко з 2 малими базальними частками; частки яйцеподібні, верхівка загострена. Суцвіття повисле, китицеподібне, 15-квіткове, тонке, голе. Чашолистків 5, довгастих, ≈ 3 × 1.5 мм, верхівка тупа. Пелюсток 5, обернено-яйцеподібні, ≈ 3 × 2 мм. Тичинок 8, голі. Плід жовтувато-коричневий, голий; горішки плоскі чи злегка опуклі; крило з горішком 25–30 × 10–13 мм; крила розправлені тупо чи майже горизонтально. Період цвітіння: квітень; період плодоношення: вересень. 2n = 26[3].

Поширення й екологія[ред. | ред. код]

Ареал: Китай (Хейлунцзян, Ляонін, Цзілінь), Північна й Південна Корея, Російський Далекий Схід. Вид зростає у хвойних і змішаних лісах на висотах від 500 до 1000 метрів[4].

В Україні вид росте в садах і парках — у Лісостепу і Степу, зрідка. Декоративний чужорідний вид[2].

Використання[ред. | ред. код]

Acer tegmentosum використовувався в медицині в Китаї та Кореї для лікування травматичних кровотеч і захворювань печінки. Кора, листя та серцевина використовуються в традиційній медицині, і було показано, що цей вид має протизапальні та протипухлинні властивості. Цей вид доступний у торгівлі садівниками з різними доступними сортами[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Acer tegmentosum // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. а б Доброчаева Д. Н., Котов М. И., Прокудин Ю. Н., и др. Определитель высших растений Украины. — К. : Наук. думка, 1987. — С. 215.
  3. Acer tegmentosum. Flora of China. efloras.org. Процитовано 16.08.2022. (англ.)
  4. а б Chen, Y.; Gibbs, D.; Oldfield, S. (2018). Acer tegmentosum. The IUCN. Процитовано 16.08.2022. (англ.)