Animal Aid

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Animal Aid
Тип Animal rights
Засновано 1977
Мета Vivisection, animal farming and slaughter, animal rights, shooting, veganism, horse racing, and wildlife culls. Promotes cruelty-free living.
Країна  Велика Британія
Штаб-квартира Tonbridged
Розташування Tonbridge, England
Вебсайт: animalaid.org.uk

'Animal Aid' — британська організація захисту прав тварин, заснована в 1977 році Жаном Пінком.[1] Animal Aid мирно проводить кампанії проти всіх форм зловживань тваринами, включаючи споживання тварин як їжу та їх використання для медичних досліджень, пропагує спосіб життя, де немає місця жорстокості. Організація також розслідує та викриває випадки жорстокого поводження з тваринами.

Animal Aid проводить таємні дослідження,[2] створює звіти про проведені кампанії, листівки та файли, а також навчальні відео та інші ресурси.

Цілі та завдання[ред. | ред. код]

Animal Aid була заснована в січні 1977 року. Ця організація — неприбуткова, нею керує рада волонтерів. Її цілі:

  • Підвищити поінформованість громадськості щодо зловживань у ставленні до тварин у суспільстві, зокрема у лабораторіях вівісекцій та заводських фермерських господарствах, та виховувати громадську думку, щоб усіма законними засобами вимагати скасування всіх експериментів над тваринами.
  • Вивчити діюче законодавство з питань, пов'язаних із вищезазначеними цілями чи пов'язаними з ними аспектами, та сприяти проведенню соціальних, правових та адміністративних реформ у досягненні вищезазначених цілей.
  • Запобігати експлуатації тварин.
  • Виховувати у громадськості і особливо у молоді почуття моральної відповідальності перед тваринами.
  • Пропагувати спосіб життя, який не передбачає випадків жорстокості до тварин.
  • Збирати та розповсюджувати серед членів організації зокрема та громадськості загалом інформацію про всі питання, що стосуються вищезазначених цілей, з метою друку, видання та розповсюдження газет, періодичних видань, книг та інших друкованих видань, виготовлення кіно- та аудіовізуальних матеріалів та сприяти, спонсорувати, закуповувати чи допомагати будь-яким іншим способом (курсами, лекціями, інструкціями) досягти поставлених цілей.[3]

Прихильники серед знаменитостей[ред. | ред. код]

Animal Aid має широкий спектр прихильників серед знаменитостей, серед яких Том Йорк, Стелла Маккартні, Річард Вілсон, Венді Тернер Вебстер, Massive Attack, Бенджамін Цефанія, Мартін Шоу, Крісі Хайнд, Алан Девіс, Пітер Татчелл та преподобний професор Ендрю Лінзей і нині покійний Тоні Бенн.

Д-р Шарлотта Уленброк, приматолог, підтримала кампанію допомоги тваринам проти експериментів з приматами, заявивши: «Я ще не чула достатньо переконливих наукових аргументів, які виправдовують страждання, завдані приматам у медичних дослідженнях».[4]

Кампанії[ред. | ред. код]

Кампанії щодо допомоги тваринам[5] включають:

  • Жертви благодійності. Діяльність спрямована на те, щоб переконати медичні дослідницькі організації припинити фінансування експериментів на тваринах і використовувати методи, такі як: епідеміологічні дослідження; дослідження in vitro з використанням клітин; клінічні дослідження; обстеження аутопсії; комп'ютеризовані бази даних щодо наркозалежних пацієнтів та постмаркетинговий нагляд; математичні моделі та комп'ютерне моделювання і неінвазивні методи візуалізації. З моменту запуску кампанії дві основні благодійні організації взяли на себе зобов'язання припинити фінансування досліджень на тваринах.[6][7]
  • Забій тварин. Встановлені приховані камери для зйомок у бійнях Великої Британії виявили незаконний забій тварин і жорстокість у тринадцяти з чотирнадцяти зафіксованих на той час випадках. З моменту запуску кампанії всі основні мережі супермаркетів погодилися наполягати на тому, щоб їхні постачальники встановлювали камери відеоспостереження у своїх бійнях.[8] Кампанії допомоги тваринам призвели до обов'язкового незалежного моніторингу відеоспостереження у всіх бійнях Великої Британії.[9][10]
  • Кінні перегони. Дана діяльність спрямована на припинення комерційних кінних перегонів і, як перший крок, заборону на використання батога, крім випадків безпеки. Положення про чіпи були дещо жорсткішими з моменту початку кампанії. Race Horse Death Watch[11] — це онлайн-база даних Animal Aid, яка фіксує випадки смерті на британських іподромах.[12]
  • Відстріл птахів заради розваги. Близько 50 мільйонів фазанів та куріпок щороку інтенсивно вирощуються, щоб їх можна було випустити та відстріляти для занять спортом.[13] У 2010 році уряд лейбористів збирався заборонити вирощування тисяч фазанів та куріпок, подальше життя яких обмежене, непродуктивне й так жорстоко закінчується. Але ця пропозиція була відхилена.[14] Animal Aid продовжує також свою кампанію за заборону кліток.[15][16]
  • Вегетаріанство. Animal Aid пропагує дієту без жорстокості, забезпечує безкоштовні демонстрації кулінарії в школах та розсилає безкоштовні інформаційні пакети й іншу літературу. Центральною особливістю кампанії є Great Vegan Challenge, який проводиться щороку у листопаді.[17]

Різдвяна акція[ред. | ред. код]

Різдвяна акція, організована Animal Aid, проводиться щороку в першу неділю грудня в Лондоні, Англія, щоб пропагувати спосіб життя без жорстокості.

Тут проводяться ярмарки, продаються різноманітні товари: ювелірні прикраси, екокосметика, екологічний (безпечний для довкілля) одяг, нешкіряне взуття та подарунки. Протягом дня є програма лекцій, а також широкий вибір веганської їжі. Ця акція рекламується як сімейний захід.

Див. також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Database of Archives of Non-Governmental Organisations. www.dango.bham.ac.uk. Архів оригіналу за 1 червня 2016. Процитовано 13 жовтня 2015.
  2. Animal Aid: Undercover investigations. www.animalaid.org.uk. Архів оригіналу за 28 лютого 2018. Процитовано 27 лютого 2018.
  3. Animal Aid: Who we are & what we do. www.animalaid.org.uk. Архів оригіналу за 8 липня 2017. Процитовано 27 лютого 2018.
  4. Animal Aid: History of the campaign to stop Cambridge University building a massive monkey research centre. www.animalaid.org.uk. Архів оригіналу за 27 липня 2013. Процитовано 13 жовтня 2015.
  5. Animal Aid: Our campaigns. www.animalaid.org.uk. Архів оригіналу за 9 вересня 2019. Процитовано 27 лютого 2018.
  6. Major charity stops funding animal experiments | Victims of Charity. www.victimsofcharity.org. Архів оригіналу за 28 вересня 2020. Процитовано 13 жовтня 2015.
  7. Care and research. Marie Curie. Архів оригіналу за 24 грудня 2017. Процитовано 13 жовтня 2015.
  8. Meikle, James. Supermarkets force abattoirs to fit CCTV after secret film exposes abuse. the Guardian. Архів оригіналу за 12 листопада 2020. Процитовано 13 жовтня 2015.
  9. Slaughterhouse CCTV | Animal Aid's campaign for mandatory CCTV and independent monitoring in all UK slaughterhouses. www.slaughterhousecctv.org.uk. Архів оригіналу за 23 вересня 2019. Процитовано 13 жовтня 2015.
  10. Secret halal slaughterhouse film reveals 'horrific' animal abuse. Telegraph.co.uk. Архів оригіналу за 1 листопада 2015. Процитовано 13 жовтня 2015.
  11. Race Horse Death Watch. www.horsedeathwatch.com. Архів оригіналу за 14 лютого 2021. Процитовано 13 жовтня 2015.
  12. Shocking picture shows racehorse champion Wigmore Hall destroyed at packed course. mirror. Архів оригіналу за 3 грудня 2020. Процитовано 13 жовтня 2015.
  13. Beware invasion of the 50,000,000 pheasants as shooting season starts. Express.co.uk. Архів оригіналу за 11 лютого 2021. Процитовано 13 жовтня 2015.
  14. The great animal rights betrayal. The Independent. Архів оригіналу за 23 жовтня 2015. Процитовано 13 жовтня 2015.
  15. Animal Aid: Shooting. www.animalaid.org.uk. Архів оригіналу за 26 вересня 2019. Процитовано 27 лютого 2018.
  16. Early day motion 402 - USE OF CAGES TO REAR BIRDS FOR SHOOTING. UK Parliament. Архів оригіналу за 24 грудня 2017. Процитовано 13 жовтня 2015.
  17. Take the Great Vegan Challenge. www.govegan.org.uk. Архів оригіналу за 17 грудня 2019. Процитовано 13 жовтня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]