Джміль лезус

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джміль лезус
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Перетинчастокрилі (Hymenoptera)
Родина: Бджолині (Apidae)
Рід: Джміль (Bombus)
Вид: Джміль лезус
Bombus laesus
Morawitz, 1875
Посилання
Віківиди: Bombus laesus
EOL: 1065243
МСОП: 18528973

Джміль лезус (Bombus laesus) — вид перетинчастокрилих комах з роду Джмелі.

Поширення[ред. | ред. код]

Поширений у центральній та західній Палеарктиці.

В Україні відмічений у Передкарпатті, Карпатах, Чернівецькій, Одеській, Херсонській, Кіровоградській, Полтавській, Харківській, Донецькій областях та в Криму. Зустрічається дуже рідко. Часто зареєстровані лише поодинокі знахідки.

Морфологічні ознаки[ред. | ред. код]

Довжина тіла маток 16-18, самців — 14-16 мм. Вся спинка в жовтих і жовтуватих волосках. Третій тергум черевця без чорних волосків. Довжина щік трохи менша (в 1,1 раза) за ширину мандибул у місці їх прикріплення.

Особливості біології[ред. | ред. код]

Антофіл, живиться нектаром та пилком рослин, важливий запилювач багатьох рослин. Переважно зустрічається на степових ділянках, приурочений до степів південного типу. Соціальний вид. Самиці запліднюються самцями восени, після чого зимують, а навесні кожна молода матка самостійно будує гніздо. Особливості гніздування цього виду спеціально не вивчалися. За сезон розвивається одне покоління, що складається із декількох виводків. Літає з квітня до жовтня.

Значення[ред. | ред. код]

Джміль лезус — запилювач квіткових рослин, в тому числі сільськогосподарських, таких як люцерна, конюшина, огірки, гарбузи, інші бахчеві культури.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Основними факторами, що призводять до зниження чисельності, є значне скорочення місць, придатних для гніздування та збору корму, знищення гнізд цього виду під час оранки полів, лук або скошування рослин та загибель дорослих особин при обробках полів пестицидами.

Охороняється в заповідниках степової та лісостепової зон. Необхідно створити заказники і нові заповідники в інших місцях мешкання виду.

Посилання[ред. | ред. код]