Джміль Семенова-Тян-Шанського

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джміль Семенова-Тян-Шанського

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Підтип: Шестиногі (Hexapoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Перетинчастокрилі (Hymenoptera)
Надродина: Апоідеї (Apoidea)
Родина: Бджолині (Apidae)
Рід: Джміль (Bombus)
Підрід: Cullumanobombus
Вид: Джміль Семенова-Тян-Шанського
Bombus semenoviellus
Skorikov, 1910
Посилання
Вікісховище: Bombus semenoviellus
EOL: 1065179
ITIS: 715007
NCBI: 395561

Джміль Семе́нова-Тянь-Ша́нського[1] (Bombus semenoviellus) — вид комах ряду перетинчастокрилих, що названий на честь Петра Петровича Семенова-Тян-Шанського.

Ареал[ред. | ред. код]

Євросибірський бореальний вид[2].

Лісова зона від Фінляндії і заходу Німеччини до Якутії, Байкалу і Північної Монголії. У Східній Європі південна межа ареалу проходить по півдню лісостепової зони від Західної України через Орловську область до Південного Уралу[3].

Появу B. semenoviellus в Україні було зареєстровано лише недавно. Було з'ясовано, що цей вид розширив свій ареал зі сходу в напрямку Західної Європи в кінці XX століття. Принаймні, будь-який екземпляр не був виявлений в історичних колекціях України. Наразі він поширений в лісовій і лісостеповій зонах та є нечисельним (виявлений в декількох населених пунктах). Він надає перевагу водно-болотних угіддям[4].

В країнах Балтії вид зареєстровано з 80-х років XX століття[5].

Короткий опис імаго[ред. | ред. код]

Довжина тіла  — 20-25 мм [6]. Всі три радіомедіальні комірки однакового розміру. вічка розташовані майже по прямій лінії, не утворюють трикутник. Щоки дуже короткі (довжина щік коротше їх ширини). Задній кут першого членика середньої лапки без шипа. Лоб, передньоспинка, щиток, верхня частина боків тулуба і 1-й тергіт в жовтих волосках. 4-й і 5-й тергіти цілком в сіро-білих волосках. На 2-му і 3-му тергітах вершинні перев'язі з волосків того ж кольору. Решта частин тіла в чорних волосках. Зовні нагадує Bombus subterraneus Linnaeus, 1758, у якого щоки довші і на задньому кутку першого членика середньої лапки є шип[3].

Особливості біології та місця проживання[ред. | ред. код]

За сезон відбувається розвиток однієї сім'ї. Самки і робочі віддають перевагу квіткам жовтецевих (Ranunculaceae), звіробійних (Hypericaceae), вересових (Ericaceae)[7], зонтичних (Apiaceae) і складноцвітих (Asteraceae)[3]. Гніздо, як вважається, ці комахи будують під землею[8], в дуплах, під корінням[6].

Посилання[ред. | ред. код]

  1. «Словники України on-line». Архів оригіналу за 25 червня 2013. Процитовано 22 листопада 2019.
  2. Редкие насекомые Псковской области, внесённые в Красные книги сопредельных регионов [Архівовано 7 березня 2017 у Wayback Machine.] (рос.)
  3. а б в Красная книга Московской области — Шмель Семёнова-Тян-Шанского [Архівовано 17 вересня 2017 у Wayback Machine.] (рос.)
  4. Konovalova I. B. The Bumble Bees of Ukraine: Species Distribution and Floral Preferences // Psyche: A Journal of Entomology.- 2010. — Vol. 2010 (2009). — P. 44-54. [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.] (англ.)
  5. Фауна шмелей (Hymenoptera, Apidae, Bombus Latr. ) Калининградской области. Архів оригіналу за 25 березня 2017. Процитовано 24 березня 2017.
  6. а б Охрана редких и полезных насекомых Ставропольского края [Архівовано 25 березня 2017 у Wayback Machine.] (рос.)
  7. Красная Книга Тамбовской области — Шмель Семенова-Тян-Шанского [Архівовано 2013-09-08 у Wayback Machine.] (рос.)
  8. Hummel-Arten [Архівовано 7 липня 2016 у Wayback Machine.] Semenov-Hummel – Bombus semenoviellus (нім.)