Колібрі-сапфір рудохвостий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Chlorestes eliciae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-сапфір рудохвостий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Колібрині (Trochilinae)
Триба: Mellisugini
Рід: Chlorestes
Вид: Колібрі-сапфір рудохвостий
Chlorestes eliciae
(Bourcier & Mulsant, 1846)
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Trochilus eliciae
Hylocharis eliciae
Посилання
Вікісховище: Chlorestes eliciae
Віківиди: Chlorestes eliciae
ITIS: 555132
МСОП: 22687432
NCBI: 347509

Колі́брі-сапфі́р рудохвостий[2] (Chlorestes eliciae) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae). Мешкає в Мексиці, Центральній Америці і Колумбії.

Опис[ред. | ред. код]

Рудохвості колібрі-сапфіри

Довжина птаха становить 8-9 см. У самців тім'я і верхня частина тіла зелені, верхні покривні пера хвоста мають золотистий відблиск. Хвіст дещо роздвоєний, золотисто-зелений, блискучий. Горло синьо-фіолетове або фіолетове, підборіддя поцятковане охристими плямками. Решта нижньої частини тіла охриста, груди з боків поцятковані зеленуватими плямками. Дзьоб прямий, червоний з чорним кінчиком, довжиною 18 мм.

У самиць верхня частина тіла така ж, як у самців, горло фіолетове, поцятковане сірувато-охристими плямками, решта нижньої частини тіла світліша, ніж у самців. Дзьоб зверху чорнуватий, знизу червоний з темним кінчиком.

У представників підвиду C. e. earina верхня частина тіла помітно більш темна, ніж у представників номінативного підвиду, і виглядає темно-зеленою з металевим відблиском. Нижня частина надхвістя і верхні покривні пера хвоста мідно-коричневі, хвіст більш тьмяний, металево-бронзово-зелений.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють два підвиди:[3]

  • C. e. eliciae (Bourcier & Mulsant, 1846) — від південно-східної Мексики до південної Коста-Рики;
  • C. e. earina (Wetmore, 1967) — від західної Панами до крайнього північного заходу Колумбії (крайній північний захід Чоко), острів Коїба і Перлові острови[en] (Панамська затока).

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Рудохвості колібрі-сапфіри мешкають в Мексиці, Гватемалі, Белізі, Сальвадорі, Гондурасі, Нікарагуа, Коста-Риці, Панамі і Колумбії. Вони живуть у вологих рівнинних тропічних лісах, на узліссях, в рідколіссях, на плантаціях і в садах, в більш посушливих районах також в галерейних лісах. Зустрічаються на висоті до 1100 м над рівнем моря. Живляться нектаром різноманітних квітучих рослин, зокрема з родів Stachytarpheta, Hamelia, Heliconia, Renealmia, Thalea, Inga, Psidium, Lobelia, а також дрібними безхребетними. Сезон розмноження у рудохвостих колібрі-сапфірів припадає на сезон посухи з грудня по липень. Гніздо чашоподібне, робиться з рослинного матеріалу і павутиння, прикріплюється до гілки на висоті 2-4 м над рівнем моря. В кладці 2 яйця.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Chlorestes eliciae: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 20 листопада 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 20 листопада 2022.