Dicrostonyx torquatus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Dicrostonyx torquatus
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Родина: Хом'якові (Cricetidae)
Підродина: Щурові (Arvicolinae)
Рід: Dicrostonyx
Вид:
D. torquatus
Біноміальна назва
Dicrostonyx torquatus
(Pallas, 1778)

Dicrostonyx torquatusвид мишоподібних ссавців з родини хом'якових.

Морфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Довжина тулуба й голови від 8.8 до 14.0 см, довжина хвоста від 1.1 до 2.1 см, вага від 63 до 155 грамів. Верх літнього хутра від сірого до сіро-коричневого забарвлення з червонуватими відтінками. Червонуваті відтінки найчастіше трапляються в західній частині ареалу. Завдяки змішаним чорним, рудим і світло-сірим волоскам, хутро виглядає строкатим. Нижній бік тіла переважно від світло-коричневого до світло-оранжевого. Помаранчево-коричневий комір є виразним не у всіх екземплярів. Зимове хутро повністю біле[1].

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Вид населяє арктичну й субарктичну тундру й лісотундру від Білого моря, на заході Росії, до Чукотського півострова, на північному сході Сибіру та Камчатки; включаючи Нову Землю та Новосибірські острови, Північний Льодовитий океан, але за винятком острова Врангеля[2].

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Живе колоніями з простими норами вздовж шляхів харчування; є гніздові та насіннєві камери, що використовуються колективно. Діяльність багатофазна; активність може проявляти в будь-який час доби. Харчується пагонами і листям верб і берез, рослинністю і ягодами морошки, чорниці великої та інших видів. Буває 2–3 виводки на рік по 5–6 дитинчат. Мігрує[2].

Загрози й охорона[ред. | ред. код]

Наразі серйозних загроз немає, але зміна клімату може загрожувати цьому виду в майбутньому. Вид проживає на кількох заповідних територіях[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Wilson, D. E.; Lacher, Th. E. Jr,; Mittermeier, R. A. Handbook of the Mammals of the World, Volume 7: Rodents II. — Lynx Edicions, 2017. — С. 298, 299. — ISBN 9788416728046. (англ.)
  2. а б в Tsytsulina, K.; Formozov, N.; Sheftel, B. (2016). Dicrostonyx torquatus. The IUCN. Архів оригіналу за 9 липня 2019. Процитовано 11.01.2022.