Dinnebitodon

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Dinnebitodon
Період існування: рання юра, 189 млн р. т.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клада: Терапсиди (Therapsida)
Клада: Цинодонти (Cynodontia)
Родина: Tritylodontidae
Рід: Dinnebitodon
Sues, 1986
Види

Dinnebitodon — вимерлий рід розвинених травоїдних цинодонтів раннього юрського періоду. Він був знайдений лише в формації Каєнта на північному сході Аризони. Він дуже нагадує споріднений рід Kayentatherium з тієї ж формації. Він виділяється відмінностями в зубному ряду, хоча схожий у більшості інших аспектів.

Середовище існування[ред. | ред. код]

Формація Каєнта була відкладена в середовищі плетених річок і дюнних полів[1], подібних до північного Сенегалу сьогодні. Діннебітодон був наземною твариною, яка мешкала в «мулистих фаціях»[2] формації Каєнта, яка становила собою міждюнові річкові відкладення[1]. Зуби нагадують зуби сучасних тварин, які також харчуються насінням і горіхами[3], що свідчить про те, що, ймовірно, діннебітодон харчувався подібною їжею, яка була присутня на початку юрського періоду. Враховуючи, що він жив поруч зі своїм близьким родичем Kayentatherium, було б необхідно певне розділення ресурсів, щоб уникнути конкуренції за джерело їжі. Це може пояснити, чому дві схожі на вигляд тварини мають різні зуби.

Викопні знахідки[ред. | ред. код]

Скам'янілості Dinnebitodon були вперше виявлені Вільямом Амаралом (на честь якого названо вид) у 1978 році. Останки зберігаються в Гарвардському музеї порівняльної зоології та в Музеї Північної Аризони[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Harshbarger, J., Repenning, C., and Irwin, J. 1957. Stratigraphy of the uppermost Triassic and the Jurassic rocks of the Navajo Country. United States Geological Survey Professional Paper, 291: 1–74
  2. а б Sues, Hans-Dieter. 1986. Dinnebitodon amarali, a new Tritylodontid (Synapsida) from the lower Jurassic of western North America. Journal of Paleontology v. 60 no. 3. pp. 758-762
  3. Sovak, J. 1999. Before the Dinosaurs (Coloring Book). Dover Publications. p.43 ISBN 0-486-40568-0