Dipteronia sinensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Dipteronia sinensis
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Сапіндоцвіті (Sapindales)
Родина: Сапіндові (Sapindaceae)
Рід: Dipteronia
Вид:
D. sinensis
Біноміальна назва
Dipteronia sinensis

Dipteronia sinensis — це вид рослин із роду Dipteronia, ендемічний для материкового Китаю та входить до родини сапіндових (Sapindaceae)[2]. Рід Dipteronia філогенетично пов'язаний з кленом.

Опис[ред. | ред. код]

Dipteronia sinensis — листопадний квітучий кущ чи невелике дерево, що досягає 10–15 м заввишки. Листки супротивні й перисторозсічні. Суцвіття волотисті, верхівкові чи пазушні. Квітки мають п’ять чашолистків і пелюсток; тичинкові квітки мають вісім тичинок, а двостатеві — двогніздову зав'язь. Плід — округла самара з двох стиснутих горішків, плоска, оточена широким крилом, яке з дозріванням змінюється від світло-зеленого до червоного кольору.

Використання[ред. | ред. код]

Зрілі дерева рубають на деревину. Передбачається, що це використання скорочується, оскільки нині зберігається не так багато великих дерев, тому цей вид переважно рубають на дрова. Вид використовується в садівництві як декоративний[3].

Поширення[ред. | ред. код]

Росте в південно-центральному, північно-центральному й південно-східному Китаї (Гуйчжоу, Шаньсі, Хенань, Ганьсу, Сичуань, Шеньсі, Хунань, Хубей) на висотах від 1000 до 2400 метрів. Вид може рости в різноманітних місцях існування, включаючи кам'янисті ґрунти та вздовж ярів, уздовж краю води, торф'яних боліт і сухих соснових лісів. Найчастіше зустрічається в змішаних лісах і на околицях широколистяних лісів. Вид може формувати чисті насадження в горах і на відкритих місцях[3].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Crowley, D.; Barstow, M.; Rivers, M.C. (2017). Dipteronia sinensis. Т. 2017. с. e.T32401A2817860. doi:10.2305/IUCN.UK.2017-3.RLTS.T32401A2817860.en. {{cite web}}: |access-date= вимагає |url= (довідка); Пропущений або порожній |url= (довідка)
  2. Harrington, M. G., K. J. Edwards, S. A. Johnson, M. W. Chase, and P. A. Gadek. 2005. Phylogenetic inference in Sapindaceae sensu lato using plastid matK and rbcL DNA sequences. Systematic Botany 30: 366-382 (абстракт тут).
  3. а б IUCN