Dromiciops bozinovici

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Dromiciops bozinovici
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Інфраклас: Сумчасті (Marsupialia)
Надряд: Австралодельфи (Australidelphia)
Ряд: Мікробіотерії (Microbiotheria)
Родина: Мікробіотерієві (Microbiotheriidae)
Рід: Дромер (Dromiciops)
Вид:
D. bozinovici
Біноміальна назва
Dromiciops bozinovici
D’Elía, Hurtado, D’Anatro, 2016

Dromiciops bozinovici (дромер Божиновича[1]) — вид сумчастих ссавців.

Таксономія[ред. | ред. код]

Вид виділений з таксону Dromiciops gliroides. У результаті досліджень встановлено, що D. gliroides має глибоку філогеографічну структуру з 3 алопатричними та високодиференційованими групами. Взяті разом, морфологічні та молекулярні дані вказують на існування 2 невизнаних безіменних видів. За ознаками черепа та зубів можна легко відрізнити види Dromiciops. Dromiciops mondaca є ендеміком Чилі, D. bozinovici проживає в Аргентині й Чилі. D. gliroides s.s. обмежується південною частиною поширення роду, включаючи острів Чілое[2].

Морфологія[ред. | ред. код]

Шерсть на спині коричнева з темно-коричневою плямою від чола до крупа, що поширюється на плечі, лопатку, боки та стегна; черевне хутро блідо-біле з волоссям темно-сірої основи. Бічний профіль черепа сплющений; рострум потовщений, короткий, усічений, бічні сторони рострума прямі, передчелюсний відросток рострума звужений або закруглений. Верхні ікла короткі, перший верхній премоляр невеликий. Глибоке заціпеніння або сплячка Dromiciops було вперше охарактеризовано на D. bozinovici. Тривалість періодів заціпеніння збільшується зі зниженням температури навколишнього середовища, коливаючись від 10 годин при 20°C до 120 годин при 12.5°C[2].

Поширення та стиль життя[ред. | ред. код]

Dromiciops bozinovici проживає в регіонах Біо-Біо та Арауканія Чилі та в прилеглих районах аргентинської провінції Неукен. Населяє різноманітні типи лісів, серед яких переважає Nothofagus dombeyi з підліском Chusquea coleou, з домішками Peumus boldus, Aextoxicon punctatum і Persea lingue[2].

Гнізда D. bozinovici нагадують гнізда птахів і можуть бути сферичними або яйцеподібними, розміщені на висоті приблизно 1 або 2 м над землею і зроблені з листя. Хижаками для виду є Philodryas chamissonis (для молодих D. bozinovici), Puma concolor, Strix rufipes[2].

Етимологія[ред. | ред. код]

Видовий епітет вшанує Франциско «Панчо» Божиновича (Francisco „Pancho“ Bozinovic), чилійського еволюційного фізіолога[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.
  2. а б в г д D'Elía, G.; Hurtando, N.; D'Anatro, A. Alpha taxonomy of Dromiciops (Microbiotheriidae) with the description of 2 new species of monito del monte // Journal of Mammaology. — 2016. — Вип. 97. — № 4. — С. 1136–1152. — DOI:10.1093/jmammal/gyw068. (англ.)