Epomops

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Epomops
Epomops franqueti
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Лиликоподібні (Chiroptera)
Підряд: Крилановиді (Pteropodimorpha)
Родина: Криланові (Pteropodidae)
Підродина: Pteropodinae
Триба: Epomophorini
Рід: Epomops
Gray, 1870
Посилання
Вікісховище: Epomops
Віківиди: Epomops
EOL: 42146
ITIS: 631284
NCBI: 77230

Epomops — рід рукокрилих, родини Криланових, що мешкають в Африці.

Порівняльна філогеографія[ред. | ред. код]

Філогенетичні результати підтвердили існування триби Epomophorini. У межах же Epomops знайдено дві географічні гаплогрупи, які відповідають Басейну Конго та Верхньої Гвінеї (у біогеографії це область тропічних дощових лісів, що простягається з південної Гвінеї через Сьєрра-Леоне, Ліберію, Кот-д'Івуар та південно-західну Гану). Аналіз мітохондріальних та ядерних даних вказує на те, що у роду Epomops міститься лише один вид, який можна розділити на два підвиди: E. franqueti franqueti у Центральній Африці та E. f. buettikoferi в Західній Африці[1].

E. dobsoni слід виключити з Epomops і правильніше розглядати як вид Epomophorus. Морфологічно важливо зазначити, що E. dobsoni має шість товстих піднебінних гребенів (враховуючи, що другий і третій частково злиті), як і всі інші види Epomophorus, натомість рід Epomops має лише три товсті піднебінні гребені. Екологічно, E. dobsoni частіше трапляється у рідколісних саванах, натомість рід Epomops живе в основному в середовищах дощових лісів[1].

Морфологія[ред. | ред. код]

Морфометрія. Довжина голови й тіла зазвичай: 135—180 мм, хвіст відсутній, передпліччя: 74—102 мм. Вага самців Epomops franqueti 59–160 г, вага самиць E. franqueti 56–115 г, вага самців Epomops buettikoferi 160—198 г, вага самиць E. buettikoferi 85–135 г.

Опис. Забарвлення рудувато-коричневе, коричневе або сірувате, з великими варіаціями, низ тіла часто світліший, ніж верх. Білуваті пучки волосся присутні на основі вух, іноді між очей. Epomops отримали свою назву від білих або жовтуватих пучків волосся на плечах самців, що нагадують погони (грец. ἐπί — «на», грец. ώμος — «плече»).

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Ці рукокрилі, як правило, зустрічається в лісах, але також з'являються у відкритих місцях. Спочивають на деревах і чагарниках. Їх раціон складається з соку і м'яких частин таких фруктів, як гуава, банан та інжир. Спосіб годівлі для Epomops і пов'язаних з цим родом видів полягає в наступному: розширені губи оточують плід, загострені ікла і премоляри проколюють шкірку, щелепи стискують фрукти. Всмоктування, а не жування, як видається, основний процес споживання їжі. Epomops не стадні, як правило, відпочивають поодинці або групами з двох або трьох особин. Вагітність триває п'ять-шість місяців, годування молоком триває 7—13 тижнів, статева зрілість самиць настає в 6 місяців, самців у 11 місяців.

Види[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Hassanin A., Nesi N., Marin J., Kadjo B., Pourrut X., Leroy É., ... & Ruedi M. Comparative phylogeography of African fruit bats (Chiroptera, Pteropodidae) provide new insights into the outbreak of Ebola virus disease in West Africa, 2014–2016 // Comptes rendus biologies. — 2016. — Вип. 339. — № 11–12. — С. 517–528.

Джерела[ред. | ред. код]