Euphorbia mbuinzauensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Euphorbia mbuinzauensis
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Мальпігієцвіті (Malpighiales)
Родина: Молочайні (Euphorbiaceae)
Рід: Молочай (Euphorbia)
Вид:
E. mbuinzauensis
Біноміальна назва
Euphorbia mbuinzauensis
N. Wei, Mwachala, G.W. Hu & Q.F. Wang, 2021

Euphorbia mbuinzauensis (молочай мбуінзавський[1]) — вид рослин із родини молочайних (Euphorbiaceae), ендемік Кенії.

Опис[ред. | ред. код]

Це гіллястий кущ заввишки до 4 метрів. Гілки циліндричні, м'ясисті з помітними еліптичними рубцями листків. Листки м'ясисті, майже сидячі, опадають у період плодоношення, з парою зменшених прилистків; листова пластина від майже округлої до яйцеподібної форми, до ≈ 14 × 6 см, вершина від закругленої до тупої із загнутим кінчиком, край злегка хвилястий, середня жилка знизу чітко кілювата, поверхні викривлені; верх густо запушений, зелений, під час сухого сезону набуває пурпурувато-сіро-зеленого кольору; низ густо зірчасто волосистий, зрідка з пурпуруватим відтінком. Суцвіття однодомні, щільні псевдозонтики, гілки, квітконоси й приквітки запушені. Циатій ≈ 2,5 × 6.0 мм. Коробочка зворотно-яйцювата, глибоко гостро-лопатева, вершина стиснена, до 8 × 7 мм, від пурпурувато-червоного до жовтувато-зеленого кольору, запушена. Насіння яйцеподібне, невиразно чотирикутне, ≈ 1,8 × 2.2 мм, від блідо-коричневого до темно-коричневого забарвлення, неглибоко бугорчасте[2].

Вид E. mbuinzauensis був знайдений із квітами у вересні та з плодами у вересні — грудні[2].

Поширення[ред. | ред. код]

Лише одна популяція нового виду була виявлена біля підніжжя пагорба Мбуінзау, округ Макуені, на півдні Кенія. Тут він росте у відкритих широколистяних лісах, покритих виходами лави на висоті ≈ 970 м[2].

Етимологія[ред. | ред. код]

Видовий епітет mbuinzauensis позначає типову місцевість Mbuinzau в окрузі Макуені, Кенія[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.
  2. а б в г Wei, N.; Mutie, F. M.; Mwachala, G.; Grace, O. M; Hu, G.-W.; Wang, Q.-F. Euphorbia mbuinzauensis, A New Succulent Species in Kenya from the Synadenium group in Euphorbia sect. Monadenium (Euphorbiaceae) // PhytoKeys. — 2021. — Вип. 183. — С. 21–35. — DOI:10.3897/phytokeys.183.70285. (англ.)