Hazhenia

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Hazhenia
Період існування: ранній тріас, 251.2
Голотип, Палеозоологічний музей Китаю
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клада: Терапсиди (Therapsida)
Підряд: Therocephalia
Надродина: Baurioidea
Рід: Hazhenia
Sun and Hou, 1981
Типовий вид
Hazhenia concava
Sun and Hou, 1981

Hazhenia — вимерлий рід тероцефалових терапсид раннього тріасу Китаю, єдиним видом якого є Hazhenia concava. Хаженія була названа в 1981 році від формації Хешангоу в пустелі Ордос у Внутрішній Монголії. Він жив під час оленекського періоду раннього тріасу, приблизно 247 мільйонів років тому[1]. Hazhenia належить до групи тероцефалів під назвою Baurioidea і має багато ознак, схожих на ссавців, таких як гострі зуби та вторинне піднебіння, обидва з яких розвинулися незалежно у бауріоїдів. У Baurioidea він найбільш тісно пов'язаний з родом Ordosiodon, який також відомий у Внутрішній Монголії, але походить від трохи молодшої формації Ermaying. Обидва роди колись були поміщені в родину Ordosiidae, але оскільки ця назва пов'язана з родиною кембрійських трилобітів, вона більше не діє[2].

Хаженія відома з одного черепа, який був виявлений групою з Інституту палеонтології та палеоантропології хребетних у 1977 році, через рік після відкриття перших останків Ордосіодона[3]. Обидва спочатку були класифіковані як представники Scaloposauria, групи невеликих тероцефалів, які зараз розглядаються як парафілетична сукупність базальних бауріоїдів. Філогенетичний аналіз тероцефалів, опублікований у 2014 році, виявив, що Hazhenia та Ordosiodon є найближчими родичами один одного, і помістив обох у похідне положення в Baurioidea, близько до родини Bauriidae.

 Baurioidea 

Ictidosuchops rubidgei

Ictidosuchidae

Regisauridae

Karenitidae

Lycideopidae

Scaloposaurus constrictus

Ericiolacertidae

Nothogomphodon danilovi

 "Ordosiidae

Hazhenia concava

Ordosiodon youngi

Bauriidae

Bauria

Antecosuchus ochevi

Microgomphodon oligocynus

Traversodontoides


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sues, H.-D.; Fraser, N.C. (2010). Early and early Middle Triassic in Laurasia. Triassic Life on Land: The Great Transition. New York: Columbia University Press. ISBN 9780231135221.
  2. Sun, A. (1991). A review of Chinese therocephalian reptiles (PDF). Vertebrata PalAsiatica. 29 (2): 85—94.
  3. Sun, H.-L.; Hou, L.-H. (1981). Hazhenia, a new genus of Scaloposauria. Acta Palaeontologica Sinica. 20 (4): 297—311.