Hylaeus rinki

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Hylaeus rinki

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Перетинчастокрилі (Hymenoptera)
Родина: Коллетіди (Colletidae)
Рід: Hylaeus
Вид: H. rinki
Hylaeus rinki
(Gorski, 1852)
Посилання
Вікісховище: Hylaeus rinki
Віківиди: Hylaeus rinki
EOL: 2741786
ITIS: 755237
NCBI: 1542592

Hylaeus rinki — вид перетинчастокрилих комах родини коллетід (Colletidae).[1]

Поширення[ред. | ред. код]

Hylaeus rinki поширений на великих територіях Палеарктики. Трапляється від Франції через Центральну та Східну Європу до Сибіру та Китаю. В Європі на півночі вид поширений у Скандинавії (до 60° пн. ш.) і на південь до Австрії. Мешкає в лісах, на узліссях, живоплотах і протипаводкових дамбах. Особливо часто трапляється там, де ростуть ожина та малина.

Опис[ред. | ред. код]

Бджола завдовжки приблизно до 7-9 мм, що є відносно великим розміром для представників роду. Самці мають жовте обличчя, для них характерний потовщений базальний сегмент вусиків (лопатка), жовтий спереду і чорний ззаду. Самці і самиці переважно чорні, з рідкісними жовтими плямами. Їхні тіла майже не вкриті щетинками.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

В Європі літає в одному поколінні з червня по серпень. Для створення гнізда прогризає нірку у стеблі ожини та малини (Rubus). Одна за одною створюється до 12 лунок розплоду, які відокремлені одна від одної перегородками з частинок серцевини. Самиці приносять туди пилок різних рослин для живлення личинок. Сплячка відбувається як відпочиваюча личинка. У гніздах H. rinki паразитує оса Gasteruption sectator.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bisby F.A., Roskov Y.R., Orrell T.M., Nicolson D., Paglinawan L.E., Bailly N., Kirk P.M., Bourgoin T., Baillargeon G., Ouvrard D. (red.) (2011). Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2011 Annual Checklist. Species 2000: Reading, UK. Процитовано 24 september 2012.