LOCKER

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мобільна ремонтна майстерня Locker

LOCKER (укр. Локер, в перекладі з англ. «шафка») — мобільна ремонтна майстерня, призначена для обслуговування та ремонту колісної техніки в польових умовах, яка працює у відриві від своїх баз, автопарків чи автосервісів, наприклад, на дорожньому будівництві, на сільськогосподарських роботах, у військовій справі тощо[1].

Такі майстерні виготовляються на основі шасі пікапів (переважно підвищеної прохідності), на які встановлюється закритий кузов-фургон типу кунг, а також необхідне приладдя — вантажопідйомні засоби, джерела живлення, шиномонтажне та зварювальне обладнання, професійний ручний інструмент, освітлювальні прилади, пуско-зарядні пристрої та інше[2].

Майстерні не призначені для використання на полі бою, але дозволяють ремонтувати та евакуювати техніку в польових умовах, а також можуть використовуватись як невеликі електричні 5,5кВт та компресорні 360л/хв станції[3].

Відомі дані[ред. | ред. код]

Майстерні виготовляються з початку 2023 року, комплектуються та поставляються у війська однойменним українським конструкторським бюро «LOCKER» за підтримки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного (м. Львів). Реалізація проєкту стала можлива завдяки компанії Гранд Інструмент (м. Київ)[4][5][6].

Модифікації[ред. | ред. код]

У компанії-розробника існує розширена лінійка ремонтних комплексів, зокрема мобільний шиномонтажний комплекс під назвою «BIG LOCKER» та універсальна мобільна майстерня «WORKSHOP LOCKER», які розроблено на базі морського контейнеру. Цей різновид мобільних ремонтних майстерень вже постачається у війська, завдяки активній співпраці компанії-розробника з ГО «СПРАВА ГРОМАД» та БО «Реактивна Пошта»[7][8][9].

Конструктивні вимоги[ред. | ред. код]

Автомобільне шасі з колісною формулою 4х4 або аналог (Mitsubishi L200, Toyota Hilux, Nissan Navara та інші)[2]. Шасі вміщує не менше 4-х пасажирів та має вантажопідйомність не менше 840 кг в базовому варіанті, або за допомогою посилення рами, ходової частини та інших систем у відповідності до вимог заводу-виробника. На дах автомобіля встановлюється вантажний кошик для транспортування додаткового обладнання та кран-стріла для підйому вантажів до 1-ї тонни. Автомобіль обладнано упорами позаду, посиленим бампером спереду, фаркопом та буксирувальними петлями як спереду, так і позаду (по 2 шт.). Комплектується грязьовими позашляховими шинами та запасним колесом. Система освітлення має спеціальний режим відключення всіх джерел освітлення автомобіля та подачі звукового сигналу, при збереженні працездатного стану автомобіля[10].

Розміри кузов-фургону забезпечують зручне розміщення обладнання, інструменту та приладдя. Кунг представляє собою просторовий каркас у розмірі 1870x1840x1255 мм з верхнім виступом 1000х1167х300 мм, виконаний із гнутих та катаних сталевих профілів, обшитих ззовні сталевим листом. Сталеві профілі кріпляться між собою за допомогою електродугового зварювання і забезпечують жорстке та надійне кріплення[10].

Рама та ресори проходять глибоку модернізацію: подовжуються та посилюються. Встановлюється потужний сталевий передній бампер, під яким розміщується електрична лебідка[11]. Позаду бампер також конструктивно зміцнюється. На ньому кріпиться тягово-зчіпний пристрій (фаркоп), а у робочому режимі на нього навішується виносний операційний стіл, на якому можна тимчасово розмістити лещата, різальний інструмент, точило тощо[12].

Комплектація[ред. | ред. код]

Оснащення LOCKER обладнанням та інструментом може відрізнятися на вимогу замовника. Поділяється за призначенням:

Електричне живлення[ред. | ред. код]

Майстерня має три окремих джерела електричного живлення — дизель-генератор, потужна зарядна станція, акумуляторний інвертор з сонячною панеллю та можливість приєднатися до зовнішньої електричної мережі. Майстерню додатково оснащено потужним пуско-зарядним пристроєм для заряджання акумуляторів. Також він має функцію запуску автівки з акумулятором розрядженим майже на сто відсотків. Працює з 12 та 24 вольтовими бортовими системами техніки[13].

Стисле повітря[ред. | ред. код]

В мобільній майстерні вбудовано повітряний компресор з ресивером на 100 літрів для забезпечення стислим повітрям, необхідним для робіт по накачуванню коліс, відкручуванню іржавих гайок та болтів потужним пневматичним інструментом, підйому автівок пневматичним домкратом тощо[3].

Інструмент[ред. | ред. код]

Мобільний комплекс включає інструмент, необхідний для ремонту та обслуговування, зокрема інструменти для метричного та дюймового кріплення, всіх європейських та американських стандартів біт тощо. Комплектація електричного інструменту містить дриль, болгарку, зварювальний апарат та точило, а також всі необхідні витратні матеріали для даних інструментів. До комплекту також входять наступні домкрати: підкатний, пляшкові низький та пляшковий великої вантажопідйомності, пневматичний, рейковий. Locker також включає комплект ліхтарів для проведення ремонтних робіт в нічний час, зокрема потужні прожектори, ліхтарі з магнітними тримачами та ліхтарі на шию «вільні руки». Також в склад майстерні входить допоміжне обладнання: лопата, пила, сокира, вогнегасники, пластикові ємності для будь-яких рідин (у тому числі й нафтопродуктів)[11].

Шиномонтажний верстат[ред. | ред. код]

У середину кузов-фургону кунга інтегровано повноцінний шиномонтажний стенд, який адаптовано для використання на майстерні. Верстат підключено та заживлено і він готовий до роботи. Максимальний діаметр коліс — 1 метр.

Кран-стріла[ред. | ред. код]

Мобільна майстерня обладнана відкидною кран-стрілою, яка здатна піднімати вантажі до 1 тонни та використовуватись, наприклад, для витягування двигунів, коробок передач або інших важких вузлів та агрегатів. У складеному стані розміщується на даху кунга.

Замовники[ред. | ред. код]

Мобільні ремонтні майстерні Locker у різних модифікаціях зараз виготовляються на замовлення благодійних організацій матеріально-технічної підтримки Збройних Сил України, серед яких БФ «ТВІЙ КРОК»[14], ГО «СПРАВА ГРОМАД»[15], БФ «Відродження регіону»[16], БФ «Україна у вогні»[17], БО «Реактивна Пошта»[9] тощо.

Формування[ред. | ред. код]

Мобільні ремонтні майстерні Locker вже передані та експлуатуються багатьма формуваннями Збройних Сил України[14].

Багато майстерень знаходиться на стадії виробництва.[20]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Спецпідрозділ ГУР МОУ «Кракен» отримав автомобільну майстерню на колесах. armyinform.com.ua. Процитовано 2 листопада 2023.
  2. а б Харківські волонтери створили для Сил оборони майстерню на колесах. armyinform.com.ua. Процитовано 2 листопада 2023.
  3. а б Київські конструктори створили першу мобільну автомайстерню, яка може монтуватись як кузов до пікапу. Ось, що всередині. dev.ua. Процитовано 2 листопада 2023.
  4. LOCKER - швидка ремонтна автомобільна майстерня. locker.net.ua. Процитовано 2 листопада 2023.
  5. Зброя перемоги. Унікальний шиномонтаж від української компанії Locker (u) , процитовано 2 листопада 2023
  6. Autocentre (13 жовтня 2023). Пікап переобладнали в унікальну автомайстерню для ЗСУ – Автоцентр.ua. Автоцентр. Процитовано 2 листопада 2023.
  7. BIG LOCKER - мобільна шиномонтажна майстерня. locker.net.ua. Процитовано 2 листопада 2023.
  8. Мобільний шиномонтажний комплекс – ГО Справа громад. Процитовано 2 листопада 2023.
  9. а б Реактивна Пошта збирає на 2 мобільних шиномонтажних комплекси | Реактивна пошта. reactivepost.org. Процитовано 2 листопада 2023.
  10. а б Locker. Мобільна майстерня (PDF). 2023.
  11. а б Як на базі пікапів роблять автомайстерні для військових: відео - Auto24. auto.24tv.ua. 1 липня 2023. Процитовано 2 листопада 2023.
  12. Мобільна автомайстерня для ЗСУ: що вигадали та створили українські винахідники (фото, відео). Телеграф. 11 квітня 2023. Процитовано 2 листопада 2023.
  13. Харківські конструктори зробили майстерню на колесах для відновлення військової техніки. suspilne.media. 2023.
  14. а б Допомога ЗСУ - підтримати Збройні Сили України | Благодійний фонд ТВІЙ КРОК — Головна. ТВІЙ КРОК. Процитовано 2 листопада 2023.
  15. Мобільний шиномонтажний комплекс – ГО Справа громад (укр.). Процитовано 2 листопада 2023.
  16. Благодійний фонд «Відродження регіону». zadnipro.dp.ua. Процитовано 2 листопада 2023.
  17. Благодійний фонд "Україна у вогні". Благодійний фонд "Україна у вогні" (укр.). Процитовано 2 листопада 2023.
  18. а б в г д Шосту автомайстерню на колесах для ЗСУ зробили інженери з Харкова (відео). www.objectiv.tv (укр.). 18 липня 2023. Процитовано 2 листопада 2023.
  19. а б Autocentre (13 жовтня 2023). Пікап переобладнали в унікальну автомайстерню для ЗСУ – Автоцентр.ua. Автоцентр (ua) . Процитовано 2 листопада 2023.
  20. Майстерні. ТВІЙ КРОК (укр.). Процитовано 2 листопада 2023.