Дукачик обочень

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Lycaena virgaureae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дукачик обочень

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи(Insecta)
Ряд: Лускокрилі (Lepidoptera)
Родина: Синявцеві (Lycaenidae)
Рід: Дукачик (Lycaena)
Вид: Дукачик обочень
Lycaena virgaureae
(Linnaeus, 1758)
Посилання
Вікісховище: Lycaena virgaureae
Віківиди: Lycaena virgaureae
EOL: 264143
NCBI: 282395
Lycaena virgaureae

Дукачик обочень (Lycaena virgaureae) — вид денних метеликів родини Синявцеві (Lycaenidae)

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений в Європі та Північній Азії від Іспанії і Скандинавії до Кореї.[1]

На території України раніше траплявся в більшості областей, за винятком значної частини степової зони. В даний час достовірно відомий з Карпат і Закарпаття, Буковини, лісової зони і Гірського Криму. Ймовірно, повністю зник у деяких південних областях. Наприклад, в Одеській області не спостерігався понад 100 років.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина переднього крила до 20 мм; верхня поверхня крил у самців яскраво-помаранчева, у самок — жовто-коричнева, на нижньому боці крил розкидані чорні точки; по краю крил — чорна облямівка.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Час льоту метелика — з середини червня до кінця серпня. У південних регіонах трапляється до вересня. Популярні місця проживання: світлі листяні ліси, просіки, луки, галявини, сади. Комахи вибирають вологі ділянки, їх можна зустріти поблизу боліт та інших водойм. Залітають в гори на висоту 1500—2000 м. За рік змінюється одне покоління.

Самка відкладає яйця по одній штуці на листя і стебло кормової рослини. Гусінь живиться на травах роду Rumex — щавель кислий та щавель горобиний. Яйця білі, діаметр 0,85 мм, на поверхні великі осередки. Зимують яйця з розвиненим ембріоном. Гусениці виходять з яєць в квітні. Довжина першого віку 1,7 мм. З народження вони жовто-зелені, голова чорна. Після линьки на спині личинки з'являються світлі смуги, а голова стає зеленою. На ранніх стадіях гусінь об'їдає середину листа і квіти, до четвертого віку вони беруться за краї листової пластини. Заляльковуються в червні. Для метаморфозу личинки спускаються на землю, де прикріплюються до субстрату. Лялечка опукла, плямиста, через 12-13 днів з неї з'являється імаго.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б van Swaay, C., Wynhoff, I., Verovnik, R., Wiemers, M., López Munguira, M., Maes, D., Sasic, M., Verstrael, T., Warren, M. & Settele, J. (2010). Lycaena virgaureae: інформація на сайті МСОП (англ.) 13 серпня 2018

Посилання[ред. | ред. код]