MediaWiki

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
MediaWiki
Тип вікі-рушій
Розробник Wikimedia
Стабільний випуск 1.18 (28 листопада 2011; 12 років тому (2011-11-28))
Платформа кросплатформова програма[1]
Операційна система кросплатформова програма[1]
Мова програмування PHP[2] і JavaScript
Українська мова так
Ліцензія GNU General Public License, version 2.0 or laterd[3]
Онлайн-документація mediawiki.org/wiki/Help:Contents(англ.)
Репозиторій gerrit.wikimedia.org/g/mediawiki/core/
Вебсайт mediawiki.org

CMNS: MediaWiki у Вікісховищі

MediaWiki — програмний рушій для вебсайтів, що працюють за технологією «вікі». Це один із найпотужніших вікі-рушіїв, написаний спеціально для Вікіпедії і використовується у багатьох інших проєктах фонду Вікімедіа. Вільна програма, що розповсюджується під Загальнодоступною громадською ліцензією GNU.

MediaWiki написаний на PHP і використовує реляційну базу даних (можна використовувати MySQL, PostgreSQL); підтримує використання програм memcached та Squid.

MediaWiki надає інтерфейс роботи з базою сторінок, розмежування прав доступу до адміністрування системи, можливість обробки тексту як у власному форматі, так і у форматах HTML та TeX (для формул), можливість завантаження зображень або інших файлів, а також інші можливості. Гнучка система розширень дозволяє користувачам додавати власні нові можливості та програмні інтерфейси.

Логотип МедіаВікі символізує використовувану мову розмітки, у якому для створення посилань використовуються квадратні дужки («[[», «]]»), що набагато простіше за традиційний синтаксис HTML.

Історія[ред. | ред. код]

Магнус Манске в 2012
Lee Daniel Crocker[en] в 2008
Браян Віббер в 2008

МедіаВікі був розроблений спеціально для Вікіпедії німецьким студентом Магнусом Манске. Спочатку використовувався UseModWiki (відомий, як «Фаза I» — «Phase I»), написаний на Perl. Потім 25 січня 2002 року нова версія («Фаза II» — «Phase II») перейшла на використання PHP. Серед вікіпедистів цей день відомий як «День Магнуса Манске».

Наступна, розширена і доповнена версія, у свій час носила ім'я «Фаза III» («Phase III»), проте потім була перейменована у MediaWiki, оскільки цей програмний засіб стало можливим застосовувати не тільки у Вікіпедії, але і у багатьох інших проєктах, і виникла необхідність строгої нумерації версій. Назва «MediaWiki» — гра слів, вона перекликається з назвою «Вікімедія» — батьківська організація Вікіпедії. Цю назву іноді критикують за можливість плутання з «Wikimedia», що вносить деяку плутанину і бентежить новачків проєкту.


Пізніше, Браян Віббер, the Chief Technical Officer Фонду Вікімедіа,[4] взяв на себе роль менеджера релізів та найактивнішого розробника.[5][6]

В 2009-му Пентагон вирішив використовувати технологію вікі для редагування бойових настанов [Архівовано 8 вересня 2012 у Wayback Machine.].

Історія версій[ред. | ред. код]

Нижче приведена таблиця, яка показує, як змінювався рушій з 2003 року до теперішнього часу.

Розробка MediaWiki[ред. | ред. код]

Станом на 19 лютого 2011 проєкт очолює Тім Старлінґ[8]. Розробники використовують систему керування версіями Subversion. Для виправлення помилок і розробки нової функціональності використовується система відслідковування помилок Bugzilla, що знаходиться за адресою https://bugzilla.wikimedia.org [Архівовано 7 березня 2011 у Wayback Machine.]. Існує окремий вікі-проєкт http://www.mediawiki.org [Архівовано 18 березня 2021 у Wayback Machine.], повністю присвячений рушію MediaWiki (зокрема містить документацію декількома мовами). Переклад повідомлень рушія здійснюється на спеціальному сайті Translatewiki.net.

Див. також[ред. | ред. код]

Виноски[ред. | ред. код]

  1. а б Release Notes
  2. The mediawiki Open Source Project on Open Hub: Languages Page — 2006.
  3. mediawiki/COPYING
  4. David Weinberger (2007). Everything Is Miscellaneous: The Power of the New Digital Disorder. Times Books. с. 99. ISBN 0-8050-8043-0. 
  5. MediaWiki history. MediaWiki website. Архів оригіналу за 27 жовтня 2020. Процитовано 4 серпня 2013. 
  6. Wikipedia and MediaWiki. Presentation MediaWiki development (video). 28 квітня 2006. Архів оригіналу за 14 квітня 2011. Процитовано 23 вересня 2009. 
  7. T7451 Moving category description pages. Архів оригіналу за 26 вересня 2015. Процитовано 7 вересня 2016. 
  8. http://www.mediawiki.org/wiki/Developers [Архівовано 1 січня 2011 у Wayback Machine.], отримано 19 лютого 2011

Посилання[ред. | ред. код]