Parosphromenus allani

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Parosphromenus allani
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Акантопері (Acanthopterygii)
Ряд: Лабіринтові (Anabantiformes)
Підряд: Повзуновидні (Anabantoidei)
Родина: Осфронемові (Osphronemidae)
Підродина: Макроподові (Macropodusinae)
Рід: Паросфромен (Parosphromenus)
Вид: Parosphromenus allani
Parosphromenus allani
Brown, 1987
Посилання
Віківиди: Parosphromenus allani
EOL: 988346
ITIS: 638767
МСОП: 91311620

Паросфромен Алана (Parosphromenus allani) — тропічний прісноводний вид риб з родини осфронемових (Osphronemidae), підродина макроподових (Macropodusinae). Походить зі Східної Малайзії.

Перший імпорт виду здійснили Барбара та Алан Браун (англ. Barbara and Allan Brown) 1986 року. Наступного року відкривачі опублікували в акваріумному журналі Aquarist and Pondkeeper повідомлення, яке містить лише обмежену діагностичну інформацію, а повноцінний опис виду так і не був зроблений[1]. Свою назву вид отримав на честь Алана Брауна (англ. Allan Brown)[1].

На заході Сараваку, в басейні річки Стунганг (малай. Sungai Stunggang), існує ще одна популяція паросфроменів, яка відрізняються від P. allani з округу Сібу (малай. Sibu) деталями забарвлення хвостового та анального плавців[1]. Західна популяція відома акваріумістам як P. sp. ‘Stunggang’, P. aff. allani ‘Stunggang’ або P. sp. ‘Lundu’. 2020 року вона була описана як новий вид Parosphromenus barbarae[2].

Опис[ред. | ред. код]

Риби мають міцну статуру. Максимальна загальна довжина 3,5-4 см. У спинному плавці 11-13 твердих і 5-6 м'яких променів (всього 16-19), в анальному 12-13 твердих і 8-11 м'яких (всього 21-22).

Забарвлення самців і самок схоже, але в самок воно значно слабше. Малюнок на тілі складається з рядів темних (коричневих) та світлих смуг, що чергуються.

Самець у нерестовому наряді має різнобарвні непарні плавці, малюнок складається з широкої темної червоно-коричневої смуги біля основи, далі вужчої блакитної смуги, чорної смуги вже ближче до краю та біло-блакитної облямівки. Впадає у вічі темна пляма розташована в центрі хвостового плавця. Характерною ознакою виду також є чорна, в світлому оточенні пляма на спинному плавці.

Подібність з іншими паросфроменами є низькою, оскільки характерне забарвлення плавців важко сплутати з іншими видами.

Поширення[ред. | ред. код]

Зустрічається на півночі острова Калімантан, на заході малайзійського штату Саравак. Обмежується зоною торфових болотних лісів. Живе в чорноводних водоймах[3], показники води: pH 4,5-6,2, твердість до 5 °dH, температура 20-24 °C[4].

Утримання в акваріумі[ред. | ред. код]

В акваріумах паросфромен Алана відомий з 1986 року, але через свою рідкісність цей привабливий вид лишається мало відомим. В торгівлі акваріумними рибами він відсутній, лише іноді завозиться у приватний спосіб.

Умови утримання є типовими для представників роду Parosphromenus. Для пари достатньо акваріума місткістю 15-20 л. Рекомендується м'яка або навіть дуже м'яка вода зі значеннями pH від 4,5 до 6; для розведення показник pH має становити 4,2-5. Через кілька поколінь утримання цих риб в акваріумі виникли проблеми з плідністю та стали виникати карликові популяції.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Parosphromenus allani Brown, 1987 [Архівовано 13 червня 2020 у Wayback Machine.]. Seriously Fish (англ.)
  2. Tan, Heok Hui and Jongkar, Grinang. Parosphromenus barbarae, a new species of Licorice Gourami from Sarawak, Borneo (Teleostei: Osphronemidae) [Архівовано 26 жовтня 2020 у Wayback Machine.]. Vertebrate Zoology, vol. 70, no. 3 (2020), pp. 349-356. ISSN 1864-5755 (англ.)
  3. Low, B.W. (2019) Parosphromenus allani: інформація на сайті МСОП (версія 2020-1) (англ.) 13.06.2020
  4. Froese R., Pauly D. (eds.) (2019). Parosphromenus allani на FishBase. Версія за грудень 2019 року. (англ.)

Джерела[ред. | ред. код]