Prunus nipponica

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Prunus nipponica
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Трояндові (Rosaceae)
Підродина: Мигдалеві (Amygdaloideae)
Триба: Amygdaleae
Рід: Слива (Prunus)
Підрід: Вишня (Prunus subg. Cerasus)
Вид:
P. nipponica
Біноміальна назва
Prunus nipponica
Matsum., 1901

Prunus nipponica — вид квіткових рослин із підродини мигдалевих (Amygdaloideae).

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Це листопадний кущ заввишки 2.5–5 метрів, іноді перетворюючись на невелике кущистоголове дерево (із жорсткими випростаними гілками) до 6 метрів заввишки[1]. Кора спочатку світло-сіра з блідими пробковими порами, пізніше стає коричневою і гладкою, і нарешті стає сірою з помітними бородавчастими пробковими порами. Квітки дуже світло-рожевого або навіть білого кольору[2]. Квіти розпускаються в першій половині весни, вони поодинокі, розміщені парами чи невеликими пучками. Вони мають 5 пелюсток і 2–3 сантиметри в діаметрі. Маточки зазвичай довші за тичинки. Листки еліптичної форми, зубчасті, з довгим звуженим кінчиком, верхня сторона тьмяно-зелена, а нижня трохи світліша. Плоди дрібні, коричнево-червоні[3]. Восени листя стає жовтим і оранжево-червоним; це рідкісні осінні фарби для вишневого дерева[4][5][6]. Квіти і листя розвиваються одночасно. Це дуже холодостійкий вид. Якщо середовище сприятливе на низькій висоті, він виросте на висоту понад 10 метрів.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Росте в Японії (Хоккайдо, Хонсю) й далекому сході росії (Сахалін, Курили)[7]. Вид зустрічається в холодних регіонах помірного клімату зі значними снігопадами і коротким літом, і в природі поширений у змішаних лісах і чагарниках[1].

Використання[ред. | ред. код]

Рослина збирається з дикої природи для місцевого використання в якості їжі. Його часто вирощують як декоративну рослину в садах. Плоди їдять сирими чи приготовленими. З листя можна отримати зелений барвник. З плодів можна отримати барвник від темно-сірого до зеленого. Рослина є вторинним генетичним родичем черешні (Prunus avium), тому її можна використовувати як донор генів для покращення врожаю, особливо для забезпечення стійкості до хвороб[1].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Prunus nipponica. Useful Temperate Plants Database. Ken Fern. Процитовано 24.10.2022. (англ.)
  2. Prunus nipponica var. kurilensis - Japanese alpine or Kurile cherry. Mustila Arboretum. Архів оригіналу за 19 серпня 2022. Процитовано 28 січня 2014.
  3. Sakura The Flowering Cherries of Japan. Pennsylvania State University. Архів оригіналу за 24 грудня 2017. Процитовано 29.01.2014.
  4. Flint, Harrison L. (1997). Landscape Plants for Eastern North America. New York: John Wiley & Sons. с. 493. ISBN 0-471-59919-0.
  5. The Better Oriental Cherries. Arnoldia. Arnold Arboretum, Harvard University. 10 (3). 1950.
  6. Prunus nipponica var. Kurilensis 'Brillant' | Kurile cherry 'Brilliant'/RHS Gardening.
  7. Prunus nipponica. Plants of the World Online. Kew Science. Процитовано 24.10.2022. (англ.)