Бюльбюль аравійський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Pycnonotus xanthopygos)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бюльбюль аравійський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Бюльбюлеві (Pycnonotidae)
Рід: Бюльбюль (Pycnonotus)
Вид: Бюльбюль аравійський
Pycnonotus xanthopygos
(Hemprich & Ehrenberg, 1833)
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Ixus xanthopygos
Посилання
Вікісховище: Pycnonotus xanthopygos
Віківиди: Pycnonotus xanthopygos
ITIS: 562635
МСОП: 22712681
NCBI: 431836

Бюльбю́ль аравійський[2] (Pycnonotus xanthopygos) — вид горобцеподібних птахів родини бюльбюлевих (Pycnonotidae)[3]. Мешкає в Західній Азії[4].

Опис[ред. | ред. код]

Аравійський бюльбюль (Ізраїль)

Довжина птаха становить 19-21 см, розмах крил 20-25 см, вага 31–43 г. Виду не притаманний статевий диморфізм. Забарвлення переважно сірувато-коричневе, нижня частина тіла світліша, хвіст довгий, темний, кінчики стернових пер білі. Голова чорна, навколо очей білі кільця. Гузка жовта. У молодих птахів голова коричнювата, кільця навколо очей слабо виражені.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Аравійські бюльбюлі мешкають на південному узбережжі і півдні Туреччини, на заході і півночі Сирії, в Лівані, Ізраїлі, на півночі і півдні Синайського півострова, на заході Йорданії, в Саудівській Аравії, Ємені, на сході Оману та в Об'єднаних Арабських Еміратах. Аравійські бюльбюлі живуть в сухих субтропічних лісах і в чагарникових заростях, у ваді, в напівпустелях і оазах, на полях і плантаціях, в парках і садах. Зустрічаються на висоті до 3200 м над рівнем моря, взимку мігрують в долини.

Поведінка[ред. | ред. код]

Аравійські бюльбюлі живляться переважно плодами, насінням і комахами, іноді нектаром, листям і квітками. Гніздяться з кінця березня до початку серпня в Ізраїлі. В Омані починають гніздитися наприкінці квітня, в Саудівській Арвії ще у лютому. Аравійські бюльбюлі є моногамними. Гніздо невелике, чашоподібне, його основа складається з широкого листя, а каркас сплетений з гілочок, стебел трави, моху і листя. Воноскріплюється за допомогою павутиння і встелюється шурстю і рослинними волокнами. В кладці від 2 до 4 яєць.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що не потребує особливих заходів зі збереження. За оцінками дослідників, популяція аравйських бюльбюлів становить від 120 до 360 тисяч птахів. Це досить поширений вид в межах свого ареалу, популяція якого, імовірно, зростає.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Pycnonotus xanthopygos. Архів оригіналу за 7 березня 2021. Процитовано 3 січня 2022.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David; Rasmussen, Pamela, ред. (2021). Bulbuls. IOC World Bird List Version 11.2. International Ornithologists' Union. Архів оригіналу за 8 травня 2014. Процитовано 3 січня 2022.
  4. White-spectacled Bulbul - Pycnonotus xanthopygos. Архів оригіналу за 3 січня 2022. Процитовано 3 січня 2022.