Scream (гурт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Scream (гурт)
фотографія
Основна інформація
Жанр панк-рок, гардкор-панк
Роки з 1981
Країна  США
Місто Вашингтон
Лейбл Dischord Records
Склад Robert Lee Davidsond, Pete Stahld, Франц Шталь, Kent Staxd і Джеймс Роббінс
screamdc.com

Scream (гурт) у Вікісховищі

Scream — американський панк-роковий гурт, утворений в 1981 році.

Історія гурту[ред. | ред. код]

Засновниками колективу стали гітарист Франц Шталь, бас-гітарист Скітер Томпсон та барабанщик Кент Стакс. Вони вчились разом в школі в Бейліс-Кроссроудс, Вірджинія, і під впливом Вашингтонської панківської сцени в 1979 році вирішили створити власний гурт. Хлопці стали репетирувати та виступати на вечірках або шкільних концертах. В 1981 році до них долучився брат Франца Піт Шталь, і гурт нарешті отримав постійну назву — «Scream». Влітку 1982 року вони навіть вирушили в турне по США, хоча й не мали випущених синглів чи альбомів[1][2].

Згодом Scream помітив продюсер Ян Маккей та запропонував музикантам підписати контракт з вашингтонським лейблом Dischord Records. Альбом було записано в студії Ear Studio протягом трьох днів разом з Маккеєм та Доном Зінтара[2]. Платівка Still Screaming вийшла в кінці 1982 року та отримала чудові відгуки. В 1985 році Scream видали альбом This Side Up, який фінансували самі музиканти. Першу половину продюсував учасник Bad Brains Dr. Know, а для запису другої гурт залучив другого гітариста Роберта «Харлі» Девідсона[2]. В 1987 році вийшов третій альбом Banging the Drum, натхнений співпрацею Scream з активістською організацією Positive Force. На той час Scream стали першим колективом Dischord, що вирушив в концертне турне по Європі. Після завершення тривалого турне місце за барабанами зайняв сімнадцятирічний Дейв Грол, який змінив Кента Стакса[1][2][3].

В 1988 році Scream змінили лейбл на Ras Records та випустили четвертий альбом No More Cencorship. Гурт ще раз з'їздив до Європи, але після повернення між музикантами стали виникати конфлікти. В 1989 році вони записали пісні для альбому Fumble, проте він так і не вийшов. Посеред турне по США Скітер зник, продавши апаратуру, щоб купити наркотики, а Дейв Грол приєднався до маловідомого сіетлського гурту Nirvana. Брати Піт та Франц Шталь продовжили виступи, створивши новий колектив Wool в Лос-Анджелесі[1][2][3].

В дев'яності роки колишні музиканти підтримували стосунки та час від часу виступали разом. В 1993 році все ж було видано записаний декількома роками раніше Fumble, після чого Грол навіть зумів знайти шпаринку в графіку Nirvana та поїхати в тур з Scream. В середині дев'яностих після смерті Курта Кобейна Грол заснував власний гурт Foo Fighters, зрештою запросивши старих знайомих з Scream: Франц Шталь певний час грав на гітарі, а Піт був концертним менеджером[1].

У 2009 році Scream виступили в Вашингтоні ще раз, а 2011 року записали черговий альбом Complete Control Sessions з новими піснями[1]. У 2018 році було випущено заново зведену версію альбому No More Censorship, присвячену тридцятиріччю платівки[4].

Стиль[ред. | ред. код]

Найбільший вплив на творчість Scream справив вашингтонський панк-рок-гурт Bad Brains[5]. За словами Піта Шталя, спочатку він захоплювався британськими колективами на кшталт Stranglers або Buzzcocks, та слідкував за місцевою нью-вейв сценою, але «потім побачив Bad Brains і це змінило все»[1]. Проте, на відміну від багатьох недовготривалих місцевих панк-гуртів, Scream постійно прогресували, демонструючи більший вплив рок-музики та інших артистів (зокрема, Parliament-Funkadelic[en] або Джонні Кеша)[1]. До того ж Піт Шталь намагався співати, а не просто кричати, як інші панки. На сайті Louder відзначили, що Scream відмовлялись відносити себе до якогось певного жанру, чим суттєво відрізнялись від інших колег по місцевій сцені[4]. На другому альбомі в їх піснях з'явились елементи регі[2]. Також вони додали другого гітариста з «хеві-металічним» минулим, і навіть раділи тому, що це дратувало деяких слухачів[1].

Тексти пісень Scream завжди мали суспільно-політичний характер. Музиканти гурту зростали за правління Рональда Рейгана, і у своїх піснях критикували його економічну політику та зовнішні відносини США[4]. В кінці вісімдесятих вони підтримували лівих, брали участь у благодійному виступі, організованому Amnesty International[2]. Навіть після закінчення активної кар'єри музиканти наголошували, що завжди були «активістським гуртом» і що їхні тексти залишаються актуальними, хоч хто при владі — Рейган чи Обама[4].

Склад гурту[ред. | ред. код]

Оригінальний склад

  • Пітер Шталь — вокал
  • Франц Шталь — гітара
  • Скітер Томпсон — бас-гітара
  • Кент Стакс — барабани[5]

Інші музиканти

  • Роберт Девідсон — гітара
  • Дейв Грол — барабани[1]

Дискографія[ред. | ред. код]

  • 1982 — Still Screaming
  • 1985 — This Side Up
  • 1986 — Walking By Myself (EP)
  • 1987 — Banging The Drum
  • 1988 — No More Censorship
  • 1990 — Mardi Gras (EP)
  • 1991 — Your Choice Live
  • 1992 — Fumble
  • 1998 — Live At The Black Cat[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и к SCREAM. www.fearandloathingfanzine.com (англ.). Процитовано 5 червня 2022.
  2. а б в г д е ж и KFTH - Scream Page. web.archive.org. 29 вересня 2012. Архів оригіналу за 29 вересня 2012. Процитовано 5 червня 2022.
  3. а б Scream Biography, Songs, & Albums. AllMusic (англ.). Процитовано 5 червня 2022.
  4. а б в г Edwards, Briony (16 травня 2018). Punk, Reagan and Dave Grohl: The Story Behind Scream's No More Censorship. loudersound (англ.). Процитовано 5 червня 2022.
  5. а б Washington, Dischord Records 3819 Beecher St NW; U.s.a. 703.351.7507, Dc 20007-1802. Dischord Records: Scream. Dischord Records. Процитовано 5 червня 2022.