Sollasina cthulhu

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Sollasina cthulhu
Час існування: силурійський період
(430 млн років тому)
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Голкошкірі (Echinodermata)
Клас: Ophiocistiodea
Родина: Sollasinidae
Рід: Sollasina
Imran A. Rahman, 2019
Вид: S. cthulhu
Sollasina cthulhu
Imran A. Rahman, 2019

Sollasina cthulhu — викопний вид голкошкірих класу Ophiocistiodea, що існував у силурі (430 млн років тому).[1][2]

Опис[ред. | ред. код]

Добре збережені викопні рештки тварини знайдені у графстві Герефордшир в Англії. Вона належала до групи, яка поєднувала риси морських їжаків та голотурій. Тварина сягала до 3 см завдовжки та мала численні щупальця, за допомогою яких вона пересувалася по дні океану та полювала на здобич.

Тіло було вкрите твердими пластинами. На дорсальній (спинній) стороні знаходився ротовий отвір. Дослідники виявили внутрішню структуру у формі кільця, мабуть що є частиною амбулакральной системи — системи, яка властива виключно голкошкірим і використовується ними для руху, дихання, виділення і дотику.

Назва[ред. | ред. код]

Вид назвали на честь Ктулху — монстра з творів Говарда Лавкрафта.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Rahman, Imran A.; Thompson, Jeffrey R.; Briggs, Derek E. G.; Siveter, David J.; Siveter, Derek J.; Sutton, Mark D. (2019). A new ophiocistioid with soft-tissue preservation from the Silurian Herefordshire Lagerstätte, and the evolution of the holothurian body plan. Proceedings of the Royal Society B. 286 (1900). doi:10.1098/rspb.2018.2792. Архів оригіналу за 30 серпня 2019. Процитовано 26 серпня 2019.
  2. Shelton, Jim. Researchers Discover Fossils of Cthulhu-Like Creature. Scitech Daily. Архів оригіналу за 15 квітня 2019. Процитовано 13 квітня 2019.