Spalacopus cyanus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Spalacopus cyanus
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Родина: Дегові (Octodontidae)
Рід: Spalacopus
Wagler, 1832
Вид:
S. cyanus
Біноміальна назва
Spalacopus cyanus

Коруро[1] (Spalacopus cyanus) — вид гризунів родини дегові, єдиний представник роду Spalacopus.

Поширення[ред. | ред. код]

Зустрічається на захід від Анд на території Чилі. Займає широкий спектр середовищ існування від альпійських лук в Андах до акацієвої савани на середніх висотах і до піщаних дюн та піщаної рослинності на узбережжі.

Зовнішня морфологія[ред. | ред. код]

Коруро мають значну внутрішньовидову мінливість. Вид перебуває як у посушливих, прибережних чагарниках (спільно з дегу), так і на вологих гірських луках. З цим пов'язані яскраво виражені відмінності в масі тіла дорослих осіб чоловічої статі: від ≈ 80 г в посушливих районах до ≈ 180 г у вологіших районах.

Поведінка[ред. | ред. код]

Рийний вид, що живе колоніями. До десяти дорослих, в тому числі кілька тварин обох статей, займають одну систему нір. Тварина годується повністю під землею: бульби і підземні стебла Leucoryne ixiodes (вид лілії), складають основну частину раціону. Цей вид кочовий, що є незвичайним способом життя як для гризунів. Коли колонія вичерпує запас коріння лілій в одному місці, вони переходять в сусідню незайняту область. Має незвичну вокалізацію як для гризунів, подаючи свій дзвінкий поклик із отвору нори. Він використовує його передні кінцівки й зуби, щоб розворушити ґрунт і його великі задні лапи, щоб кинути поклик із вуст нори.

Відтворення[ред. | ред. код]

Шлюбний період триває з червня по березень в прибережних районах, тривалість як вважається, коротша в андської частини населення. Чи окрема самиця може мати більше одного приплоду на рік, залишається невідомим. Вагітність триває близько 77 днів. Молодняк народжується з шерстю, але очі не відкриваються до 1-8 днів після народження. Малюки не починають споживати тверду їжу до ≈ 18 днів після народження. У неволі, відлучення не відбувається поки молоді не виповниться 60 днів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jerry Wolff, Paul W. Sherman Rodent societies: an ecological & evolutionary perspective, 2007, p. 408
  • Terry A. Vaughan, James M. Ryan, Nicholas J. Czaplewski — Mammalogy, 2010, p. 232
  • вебсайт МСОП