Speed Up

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Speed Up Racing)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Speed Up S.r.l.
Тип ТзОВ
Форма власності Limited Liability Company
Галузь Машинобудування
Наступник(и)
(спадкоємці)
Boscoscurod
Засновано 1994
Засновник(и) Luca Boscoscurod
Штаб-квартира Італія Луго-ді-Віченца, Італія
Продукція шасі, рама
speedupfactory.com
CMNS: Speed Up у Вікісховищі

Speed Up S.r.l. — італійська компанія, що займається розробкою та виробництвом спортивних мотоциклів та комплектуючих до них. Також представлена у чемпіонаті світу з шосейно-кільцевих мотоперегонів MotoGP в класі Moto2.

Історія[ред. | ред. код]

Speed Up
Повна назва Speed Up Racing
База Італія Луго-ді-Віченца, Італія
Керівники Лука Боскоскуро
Сезон 2022 MotoGP
Moto2
Гонщики 3 Італія Сімоне Корсі
Мотоцикл Speed Up SF16
Двигун Honda CBR600RR
Статистика виступів у MotoGP
Дебют 2010
Інша інформація
Сайт speedupfactory.com

Передісторія[ред. | ред. код]

Компанію «Speed Up» заснував Лука Боскоскуро — в минулому гонщик, сьогодні конструктор. Він дебютував в мотогонках у 1990 році і в 1995 році став чемпіоном Європи в класі 250сс на Aprilia.

З 1996 по 2001 роки він брав участь в чемпіонаті світу MotoGP, в 1996 вигравши IRTA Cup (чемпіонат світу у заліку приватних команд) в класі 250сс. Після завершення кар'єри професійного гонщика, Боскоскуро залишився у Великому мотоспорті, в 2002 ставши спортивним директором Gilera і Derbi. З 2006 по 2009 роки був менеджером команди «Gilera Team», у складі якої в 2008 році чемпіоном світу в класі 250cc став Марко Сімончеллі.

Заснування команди[ред. | ред. код]

У 2010 році Лука Боскоскуро вирішив заснувати власну команду. Саме в цьому році на зміну класу 250сс був створений новий клас — Moto2, що викликало радикальні зміни у правилах — був здійснений перехід від 2-тактних двигунів об'ємом 250 см³ до 4-тактних об'ємом 600 см³. Команда «Speed Up» дебютує в чемпіонаті світу у класі Moto2 з мотоциклом S10, який фактично був спроектований інженерами Aprilia, але в останній момент керівник Piaggio Group Роберто Коланінно відмовився від участі команди у змаганнях серії Moto2.[1] У першому ж сезоні гонщики команди здобувають 3 перемоги, 6 поулів та 9 подіумів. У цьому сезоні це єдина команда, обоє гонщиків якої піднялись на подіум у одній гонці.

У 2011 році команда почала співпрацю з FTR Moto, отримавши нову раму. Це негативно позначилось на результатах команди, що втілилось лише у 2 подіуми протягом усього сезону.

Після невдалого сезону «Speed Up» повернулась до шасі власної розробки, а співпраця з Еросом Браконі призвела до утворення команди «Speed Up Factory». Наслідком їхньої співпраці став мотоцикл моделі S12, на якому виступали гонщики команди у сезоні 2012 року.

Для сезону 2013 року був розроблений новий мотоцикл S13. Три команди використовували цей прототип: «NGM Mobile Forward Racing», «QMMF Racing Team» та «Argiñano & Ginés Racing». Мотоцикл не міг на рівні конкурувати з Suter та Kalex, тому найкращий результат на ньому продемонстрував Сімоне Корсі, який зайняв лише 11-е місце у загальному заліку.

Для сезону 2014 року інженери компанії розробили новий прототип SF14. «Speed Up» самостійно узяла участь у чемпіонаті як окрема команда з гонщиком Семом Лоусом (чемпіоном світу серії Суперспорт попереднього сезону). Окрім того, мотоцикл SF14 використовувала команда «QMMF Racing Team». Ця модель виявилась більш вдалою за попередню: вже на першому Гран-Прі сезону у Катарі Лоус зміг піднятись на 6-е місце. В середині сезону, на дощовій гонці у Нідерландах ветеран мотогонок Ентоні Вест здобув на SF14 перемогу. Найкращим же результатом Лоуса стало 5 місце на Гран-Прі Австралії.

У сезоні 2015 співпраця «Speed Up» з Семом Лоусом продовжилась. Компанія також продовжила постачати свої мотоцикли команді «QMMF Racing Team». Сезон виявився успішнішим за попередні: Лоус здобув одну перемогу (на Гран-Прі Америк) та ще 4 рази піднімався на подіум, що дозволило йому зайняти у загальному заліку 4-е місце. В заліку виробників «Speed Up» закінчила сезон на другому місці, поступившись лише «Kalex».

На наступний сезон Лоус, спокушений можливістю виступати у «королівському» класі, перебрався до команди «Federal Oil Gresini Moto2», а на його місце був запрошений досвідчений Сімоне Корсі. «Speed Up» також продовжила постачати свої мотоцикли «QMMF Racing Team».

Статистика сезонів[ред. | ред. код]

Сезон Клас Назва команди Мотоцикл Гонщик Гонки Пер Под ПП НК ОГ МГ Очки Місце
2014 Moto2 Speed Up Speed Up SF14 22 Велика Британія Сем Лоус 18 0 0 0 0 69 13
2015 Moto2 Speed Up Racing Speed Up SF15 22 Велика Британія Сем Лоус 18 1 5 3 1 186 4
2016 Moto2 Speed Up Racing Speed Up SF16 3 Італія Сімоне Корсі

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Günther Wiesinger (14.10.2014). Speed-up rüstet 2015 West, Simón und Sam Lowes aus. speedweek.com (нім.) . Процитовано 02.12.2014.

Джерела[ред. | ред. код]