Super Mario World 2: Yoshi's Island

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Super Mario World 2: Yoshi's Island
Розробник Nintendo EAD
Видавець Nintendo
Дистриб'ютор Nintendo Switch Onlined
Жанр(и) Платформер
Платформа SNES, GBA
Дата випуску SNES:
Японія Японія 5 серпня 1995
США США 4 жовтня 1995
Європа Європа 6 жовтня 1995
GBA:
Японія Японія 20 вересня 2002
Flag of the United States.svg|border 24 вересня 2002
Європа Європа 11 жовтня 2002
Режим гри Одиночна гра
Мова англійська
Творці
Продюсер Сігеру Міямото
Керівник(и) Такасі Тедзука
Тосіхіко Накаго
Сігефумі Хіно
Хідекі Кінно
Режисер(и) Takashi Tezukad, Toshihiko Nakagod[1], Shigefumi Hinod[1] і Hideki Konnod[1]
Композитор(и) Кодзі Кондо
Технічні деталі
Носій Super Nintendo Entertainment System Game Pakd і цифрове завантаження[d]
Mario
Офіційний сайт(яп.)

Super Mario World 2: Yoshi's Island, в Японії вийшла під назвою Super Mario: Yossy Island (яп. スーパー マリオ ヨッシーアイランド Sūpā Mario: Yosshī Airando) — платформер, випущений компанією Nintendo для SNES у 1995 році; пріквел гри Super Mario World. У 2002 році гра була портована на Game Boy Advance. Була однією з найбільш продаваних[2], а також однією з найбільш значущих ігор на SNES.

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія гри розгортається на загубленому острові, відомому як Острів Йоші (англ. Yoshi's Island) — батьківщині всіх динозаврів Йоші, в той час, коли Маріо та Луїджі були ще немовлятами. На динозаврика Йоші з неба звалюється малюк Маріо. Його втратив лелека, на якого напав злий чарівник-Купа Камеко. Крім того, чарівник викрав брата Маріо — малюка Луїджі. Йоші і його друзі-динозаври вирішують допомогти маленькій Маріо подолати острів, врятувати брата і повернутися до батьків, а Камеко створює їм перешкоди і підсилює за допомогою своєї магії ворогів, кількість яких збільшується на шляху Йоші.

Гральний процес[ред. | ред. код]

Гравець керує динозавриками Йоші. Маріо в грі з'являється в ролі беззахисного малюка, який сидить на спині у динозавра, і який нездатен самостійно пересуватися, але Йоші може знайти спеціальну зірку, яка дозволить Маріо пересуватись на короткий час.

Йоші може поїдати більшість ворогів, перетворюючи їх у різнокольорові яйця, які йдуть за ним по п'ятах і можуть використовуватись як метальна зброя (використовується навіть проста схема наведення на ціль). На деяких рівнях Йоші може трансформуватися: наприклад, перетворитися на гелікоптер для подолання повітряних перешкод, або стати кротом, долаючи підземні перешкоди. Якщо хтось з ворогів вдаряє динозаврика, малюк Маріо злітає з його спини і парить, знаходячись у мильній кулі; запускається зворотній відлік, і якщо за відведений час гравець, управляючи Йоші, не встигне зловити Маріо, прилітають слуги Камеко і викрадають його, при цьому Йоші втрачає одне життя.

Гра складається з шести ігрових світів, кожен з яких у свою чергу ділиться на вісім рівнів, що в сумі з бонусними і прихованими зонами дає 55 унікальних ігрових рівнів. При проходженні гравець зіштовхується зі 127-ома видами ворогів[3], близько 40 з яких були розроблені ексклюзивно для гри[4].

На кожному рівні є 20 прихованих червоних монеток, 5 квіточок і 30 максимально накопичених секунд таймера Маріо (зірочок). Якщо зібрати всі з них, раунд буде пройдено на 100 %, і після того, як в одному зі світів будуть повністю пройдені всі 8 раундів, відкривається додатковий рівень. Таким чином, гра включає в себе шість секретних рівнів (по одному в кожному світі), проходити які можна знову і знову з метою збору корисних речей і додаткових життів, які можна виграти в бонусній грі в кінці кожного рівня.

Технічне виконання[ред. | ред. код]

Гра використовує мікрочип Super FX 2[en] для масштабування спрайтів (у рекламній кампанії, що проводилася на території США, цей візуальний ефект називався «Morphmation») і багаторівневий скролінг (англ. parallax scrolling), що створює ілюзію глибини простору.

Вважається, що унікальна художня техніка, в якій намальовані фони і персонажі гри, стала результатом протистояння всередині оцінного комітету Nintendo: вражені недавнім виходом Donkey Kong Country, що використав заздалегідь візуалізовані тривимірні моделі персонажів як спрайтів, члени комітету наполягали на тому, щоб майбутній проект також використав подібну техніку. З чим категорично не погодився продюсер проекту, Сігеру Міямото (якому ніколи не подобався стиль Donkey Kong Country). Усупереч тиску з боку комітету, Міямото просунув свій варіант, згідно з яким вся образотворча частина гри імітувала малюнки кольоровими олівцями і нагадувала більше мультяшний стиль, ніж 3D. У підсумку комітет прийняв і схвалив його версію.

Тим не менш, у вступному ролику до гри і деяких внутрішньоігрових інтерлюдіях можна спостерігати анімаційні фрагменти, які використовують моделі заздалегідь візуалізованих трьохвимірних персонажів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е MobyGames — 1999.
  2. VG Chartz — Worldwide Million Sellers - SNES. Архів оригіналу за 14 лютого 2012. Процитовано 11 березня 2011. 
  3. 27s_Island Super Mario World 2: Yoshi's Island[недоступне посилання з червня 2019] на Nintendo Wikia [Архівовано 21 березня 2011 у Wayback Machine.]
  4. 27s_Island # Enemies Super Mario World 2: Yoshi's Island[недоступне посилання з червня 2019] на Super Mario Wiki [Архівовано 27 липня 2012 у Wayback Machine.]

Посилання[ред. | ред. код]