Trachypithecus poliocephalus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Trachypithecus pileatus

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Родина: Мавпові (Cercopithecidae)
Рід: Trachypithecus
Вид: T. pileatus
Trachypithecus pileatus
(Trouessart , 1911)

Посилання
Вікісховище: Trachypithecus pileatus
Віківиди: Trachypithecus pileatus
EOL: 4453635
ITIS: 944702
МСОП: 22045
NCBI: 465719
Fossilworks: 238690

Trachypithecus pileatus (Лутунг білоголовий) — вид приматів з роду Trachypithecus родини мавпові.

Підвиди[ред. | ред. код]

Є чотири підвиди цього виду:

  • Trachypithecus poliocephalus leucocephalus
  • Trachypithecus poliocephalus poliocephalus

Опис[ред. | ред. код]

Довжина голови й тіла самців: 55-62 см, самиць: 47-55 см, довжина хвоста самців: 82-89 см, довжина хвоста самиць: 77-82 см, вага самців: 8-9,5 кг, самиць: 6,7-8 кг. Темно-шоколадне коричневе хутро дорослих ефектно контрастує із золото-оранжевим хутром немовлят, яке стає білувато-сірим у неповнолітніх. Голова і шия у дорослих від золотистого до жовтувато-білого в Т. р. poliocephalus, гребінь волосся на верхній частині голови найбільш яскраві, і кремово-білі в Т. р. leucocephalus. Сіра V-подібна ділянка проходить від стегна до спини, шерсть лобкової області у діапазоні від білого до блідо-оранжевого. Кисті рук і ступні дуже тонкі, і великі пальці помітно коротші, ніж у інших приматів.

Поширення[ред. | ред. код]

Країни проживання: Китай; В'єтнам, можливо, від 0 до 200 м. Цей вид пов'язаний з лісами на вапнякових (карстових) пагорбах. Печери, знайдені в цьому середовищі проживання, як вважають, забезпечують захист від хижаків і екстремальних температур.

Стиль життя[ред. | ред. код]

Це деревний і наземний і денний вид, головним чином листоїдний, листя, складають 60-80% від раціону; решту складають пагони, фрукти, квіти і кору. Живуть в групах від п'яти до дев'яти осіб, як правило, тільки з одним домінуючим самцем. Група спить разом у вапнякових печерах, проводячи одну або дві ночі в ній, перш ніж перейти до іншої.

Самиці зазвичай народжують одну дитину кожні 2-3 років, статева зрілість настає в 4-6 років. Тварини мають середню тривалість життя 25 років.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Браконьєрство для м'яса і народної медицини є найбільшими загрозами. Другою загрозою є руйнування середовища проживання. Вид занесений в Додаток II СІТЕС. Живе в ПОТ.

Посилання[ред. | ред. код]