Альберт II (король Бельгії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Альберт II
Albert II van België
Albert II de Belgique
Прапор
Прапор
6-й Король Бельгії
9 серпня 1993 року — 21 липня 2013
Попередник: Бодуен I
Спадкоємець: Філіп I
 
Народження: 6 червня 1934(1934-06-06)[1][2][…] (89 років)
Лакен, Брюссель, Бельгія
Країна: Бельгія
Релігія: католицька церква
Освіта: Institut Le Rosey
Рід: Саксен-Кобург-Готська
Батько: Леопольд III
Мати: Астрід Шведська
Шлюб: Паола Руффо ді Калабріа
Діти: Філіп[2], Астрід Бельгійська, Prince Laurent of Belgiumd і Дельфін Бельгійська[2]
Автограф:
Монограма: Монограма
Нагороди:
Королівський Вікторіанський орден
Кавалер ордена Золотого руна
Кавалер ордена Золотого руна
Орден Серафимів
Вищий орден Хризантеми
Орден Трьох зірок
Орден Трьох зірок
Великий хрест зі стрічкою Ордена За заслуги перед Італійською Республікою
Орден Білого Орла (Польща)
Орден Білого Орла (Польща)
Орден Святого Олафа (кавалер)
Орден Святого Олафа (кавалер)
Кавалер Золотого ланцюга ордена Пія IX
Кавалер Золотого ланцюга ордена Пія IX

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Альберт II (фр. Albert II de Belgique, нід. Albert II van België; нар. 6 червня 1934(19340606)) — король Бельгії з династії Саксен-Кобург-Гота з 1993 до 2013, брат короля Бодуена I. Молодший син Леопольда III і Астрід Шведської; коли Альберту був рік, його мати загинула в автомобільній катастрофі. Успадковував престол в 1993 році після кончини бездітного старшого брата Бодуена I. Повне ім'я короля — Альберт Фелікс Умбер Теодор Кристіан Євгеній Марі.

Біографія[ред. | ред. код]

Альберт закінчив військово-морське училище в Брюгге. Має звання генерал-лейтенанта і віце-адмірала ВМС Бельгії. З 1962 року — почесний президент Бельгійського бюро зовнішньої торгівлі. З 1958 року — президент Бельгійського товариства Червоного Хреста, президент Олімпійського комітету і Міжфедеративного комітету Бельгії, член Сенату бельгійського парламенту.

Походить із знатного німецького роду Саксен-Кобургів, що править в Бельгії з моменту виникнення незалежного Бельгійського королівства, — з 1831 р., коли на престол щойно утвореної держави був запрошений син герцога Франса Саксен-Кобург-Заальфельдського Леопольд (згодом — король Леопольд I).

Як молодший брат бездітного короля Бодуена, після його смерті, 9 серпня 1993 року Альберт приніс присягу перед парламентом та став королем Бельгії.

21 липня 2013 роки після урочистої церковної меси Альберт II підписав акт зречення від престолу на користь свого сина Філіпа. Після зречення зберіг титул короля. З 6 червня 2018 року став найстарішим монархом в історії Бельгії.

Родина[ред. | ред. код]

2 липня 1959 року в Брюсселі Альберт одружився з донною Паолою Маргаритою Марією Антонією Руффо ді Калабрія (нар. 11 вересня 1937 року). У королівської пари троє дітей:

  1. Філіп I (нар. 15 квітня 1960), король Бельгії
  2. Принцеса Астрід (нар. 5 червня 1962) — дружина ерцгерцога Лоренца Австрійського;
  3. Принц Лоран (Лоренс) (нар. 19 жовтня 1963) — одружений з Клер Комбс.

Батько позашлюбної доньки принцеси Дельфін Бельгійської від баронеси Сибілли де Селі-Лонгшан.

Династичні зв'язки[ред. | ред. код]

Походить із знатного німецького роду Саксен-Кобург, правлячого в Бельгії з моменту заснування незалежного Бельгійського королівства — з 1831 р., коли на престол щойно утвореної держави був запрошений син герцога Франца Саксен-Кобург-Заальфельдского Леопольд (згодом — король Леопольд I).

Нинішній король Бельгії знаходиться в спорідненості з королевою Великої Британії Єлизаветою II, яка також походить з цього роду. Британські королі, починаючи з Едуарда VII, є нащадками чоловіка королеви Вікторії Альберта Саксен-Кобург-Готського, однак династична прізвище змінено на «Віндзор» в 1917 у зв'язку з Першою світовою війною. Також король Альберт пов'язаний родинними зв'язками з колишнім царем, а потім прем'єр-міністром Болгарії Симеоном II (він же Симеон Сакскобургготскій), сином царя Бориса III і онуком царя Фердинанда I, колишнього до 1887 р. офіцером Австро-Угорської армії і походив з того ж роду.

Скорочення королівського бюджету[ред. | ред. код]

У листопаді 2009 року бельгійський уряд на чолі з Германом ван Ромпеєм вирішив, у зв'язку з економічною кризою, зменшити щорічні витрати на утримання королівської родини. Однак, на думку деяких експертів, такий захід суперечить конституції країни.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]