Девід Чалмерс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Девід Чалмерс
David John Chalmers
Західна філософія
Народження 20 квітня 1966(1966-04-20)[1][2] (58 років)
Австралія
Громадянство (підданство)  Австралія
Знання мов
  • англійська[3][2][4]
  • Діяльність
  • викладач університету, науково-педагогічний працівник
  • Викладав Нью-Йоркський університет[5][2], Австралійський національний університет[2] і Університет Аризони
    Член Американська академія мистецтв і наук
    Основні інтереси Філософія розуму
    Свідомість
    Філософія мови
    Значні ідеї Важка проблема свідомості
    Розширений розум
    Два-димансіолізм[en]
    Нейтральний монізм
    Alma mater Лінкольн коледж[6], Університет Аделаїди, Університет Індіани і Індіанський університет в Блумінгтоніd
    Літературний напрям атеїзм
    Зазнав впливу
  • Дуглас Хофштадтера, Деніел Деннет, Рене Декарт, Рудольф Карнап
  • Історичний період Філософія 20 століття
    Конфесія атеїзм
    Нагороди

    Премія Жана Нікодаd (2015)

    Член Американської академії мистецтв і наук[d]

    стипендія Родса (1987)

    Barwise Prized (2007)

    consc.net

    CMNS: Девід Чалмерс у Вікісховищі
    Q:  Висловлювання у Вікіцитатах

    Девід Джон Чалмерс (англ. David John Chalmers; народився 20 квітня 1966) — австралійський філософ, спеціалізується в галузі філософії свідомості.

    Наукова кар'єра[ред. | ред. код]

    Чалмерс закінчив університет в Аделаїді, потім «Лінкольн коледж» при Оксфордському університеті, був стипендіатом в Родезії, отримав ступінь доктора філософії в Індіанському університеті в Блумінгтоні під керівництвом Дугласа Гофштадтера. Після захисту докторської дисертації брав участь у програмі «філософія-неврологія-психологія», яку очолював з 1993 по 1995 Енді Кларк в університеті Вашингтон в Сент-Луїсі. До того, як він почав викладати в Австралійському національному університеті в 2004, Чалмерс викладав філософію в університеті в Аризоні і був главою центру досліджень проблем свідомості при ньому ж, до цього викладав у Санта-Крузі.

    Автор монографії The Conscious Mind (1996), в якій він розглядає проблеми свідомості і відкидає спрощений погляд на свідомість з точки зору фізичних процесів. The Sunday Times визнала його книгу «найкращою науковою монографією року».

    Очолює центр, який займається питаннями свідомості, і викладає філософію в Австралійському національному університеті та Нью-йоркському університеті.

    Роботи[ред. | ред. код]

    Чалмерс виклав свою ідею про «важку проблему свідомості» (the hard problem of consciousness) у вищезгаданій книзі і в своїй статті Facing Up to the Problem of Consciousness («Назустріч проблемі свідомості»). Тут він проводить відмінність між легкими проблемами свідомості і важкою проблемою свідомості, яку можна виразити так: «чому взагалі існує сприйняття сенсорної інформації?», «Чому існує свідомість». Головна тема його дослідження — це розходження між біологічною роботою мозку і поведінкою, з одного боку, і ментальним досвідом, який розглядається окремо від поведінки, тобто кваліа, з іншого. Він стверджує, що поки немає вичерпного пояснення відмінностей між цими двома системами. Також він критикує матеріалістичне пояснення ментального досвіду, що робить його дуалістом в епоху, коли домінують моністичні ідеї.

    Як доказ своїх ідей він висуває гіпотезу «філософського зомбі», який по суті є нормальною людиною, але не має кваліа і здатності відчувати. Він стверджує, що оскільки існування зомбі можливо, то поняття кваліа і здатність відчувати досі не отримали повного пояснення з точки зору фізичних властивостей. Чалмерс допускає, що свідомість бере початок в будь-якій інформаційній системі (див. теорія інформації), і таким чином він визнає одну з форм преанімізму і не виключає, що навіть термостат в якійсь мірі володіє свідомістю. Чалмерс одного разу зазначив, що він є агностиком в питаннях преанемізму і вважає, що ці питання не є абсолютно недоказовими. Вихід у світ монографії Чалмерса The Conscious Mind («Усвідомлюючий розум», 1996) викликав великий резонанс у науковому світі. У науковому журналі Consciousness Studies («Дослідження в області свідомості») було опубліковано більше двадцяти різних робіт на цю тему таких дослідників, як Деніел Деннет, Макгинн Колін, Франсиско Варела, Френсіс Крік, Роджер Пенроуз та інших.

    Оцінки[ред. | ред. код]

    На початку XXI століття, мабуть, не вдасться знайти жодної значущої книги про свідомість, в якій не згадувалися б роботи цього автора, … і найпростіше пояснення полягає в тому, що Чалмерс — дуже глибокий і оригінальний мислитель. … Його туссанський виступ 1994 … забезпечив йому миттєву славу, закріплену фундаментальною працею 1996 р. — «Усвідомлюючий розум».

    Васильєв В.В. Важка проблема свідомості. - М., 2009. - С. 152.

    За дев'ять років, що минули після публікації книги Чалмерса, було продано 70 тисяч примірників, і тепер можна сміливо стверджувати, що він став живим класиком. …

    Враховуючи впливовість ідей цього філософа на Заході, важко назвати нормальною ситуацію, в якій ні головний твір Чалмерса «Усвідомлюючий розум», ні інші його публікації не перекладені на російську мову. При повній відсутності монографій, присвячених творчості філософа, статті про нього настільки рідко зустрічаються в нашій історико-філософської періодиці, що можна було б припустити, що мова йде не про творця оригінальної доктрини свідомості, а про малопомітного і непродуктивного автора. Небагата бібліографія вітчизняних робіт про Чалмерса зводиться до глави «Д. Чалмерс: всі рішення погані» у … монографії В. В. Васильєва і до двох статей.

    Гарнцева Н. М. Натуралістичний дуалізм Д. Чалмерса — Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата філософських наук. — М.: МГУ, 2009.

    Примітки[ред. | ред. код]

    Література про Д. Чалмерса[ред. | ред. код]

    1. Андрій Леонов. «Арґумент зомбі» Девіда Чалмерса: переднє слово перекладача // Філософська думка, 2015. — С. 51-59. Посилання: http://www.philosophy.ua/uk/community/papers/argument-zombi-devida
    2. Переклад як (не)порозуміння. Термінологічна дискусія: What is it like to be a zombie? (Он-лайн-дискусія до перекладу "Аргументу зомбі" Девіда Чалмерса) // Філософська думка, №1, 2016. - С. 83-111. Посилання: http://www.philosophy.ua/uk/community/papers/pereklad-yak-0 [Архівовано 7 серпня 2016 у Wayback Machine.]
    3. Переклад як (не)порозуміння. Термінологічна дискусія // Філософська думка, 2015. — С. 68-93 Посилання: http://www.philosophy.ua/uk/community/papers/pereklad-yak [Архівовано 7 серпня 2016 у Wayback Machine.]
    4. Леонов А.Ю. Філософія свідомості Девіда Чалмерса // Актуальні проблеми духовності. ― Кривий Ріг, 2014. ― Вип. 15. ― С. 216–237. Посилання: http://kdpu.edu.ua/download/kaf_philosof/AkProD/Zbirka15/Zb15_2014_216-237_Leonov.pdf[недоступне посилання з липня 2019]
    5. Сухов Д.Б. Дэвид Чалмерс и аргументы против физикализма. Статья 1: Супервентность // Актуальні проблеми духовності: зб. наук. праць / Ред.: Я.В.Шрамко. Вип. 14. — Кривий Ріг, 2013, с. 201–211. Посилання: http://kdpu.edu.ua/download/kaf_philosof/AkProD/Zbirka14/Zb14_2013_201-211_Sukhov.pdf[недоступне посилання з липня 2019]
    6. Васильєв В.В. «Чалмерс: всі рішення погані» // Важка проблема свідомості. — М. : Прогрес-Традиція, 2009. — С. 152—189. — 1000 прим. — ISBN 978-5-89826-316-0.
    7. Гарнцева, Наталія Михайлівна. Натуралістичний дуалізм Д. Чалмерса — Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата філософських наук. — М.: МГУ, 2009.

    Посилання[ред. | ред. код]