Хуан Луїс Арсуага Ферерас

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хуан Луїс Арсуага Ферерас
Народився 1954[1][2][…]
Мадрид, Іспанія
Країна  Іспанія
Діяльність палеонтолог, палеоантрополог, популяризатор науки
Alma mater Мадридський університет Комплутенсе (1985)[4]
Науковий ступінь доктор наук[d]
Знання мов іспанська[5]
Заклад Мадридський університет Комплутенсе і Museum of Human Evolutiond
Членство Національна академія наук США[6], Real Academia de Doctores de Españad[7], Aranzadi Sciences Societyd і Sociedad Geográfica Españolad[8]
Батько Pedro María Arsuagad[9]
Нагороди

Хуан Луїс Арсуага Ферерас (нар.1954, Мадрид) — іспанський палеоантрополог, автор відомої роботи на археологічному об'єкті Атапуерка. Отримав ступінь магістра і доктора Біологічних наук в університеті Комплутенсе в Мадриді, де він є професором палеонтології факультету геологічних наук.

Біографія[ред. | ред. код]

У дитинстві він уже проявив великий інтерес в передісторію після прочитання «Боротьба за вогонь» і відвідування розкопок в сусідньому Більбао.

Арсуага є запрошеним професором Департаменту Антропології Університетського коледжу Лондона і з 1982 року він був членом дослідницької групи досліджень.

8 квітня 1993 року був на обкладинці журналу «Nature» у статті з приводу відкриття, в 1992 році, черепа, що належить людині — Homo heidelbergensis. Результати «Атапуерки», виявили нові дані про першої людини, що жили в Європі, серед яких виділяються залишки нового гомініна, Homo antecessor. Знахідки з Атапуерки пролили нове світло на перших людей в Європі.

У 2013 році Арсуага у співавторстві створив документ, в якому повідомлялися висновки з найстаріших ДНК людини в історії, починаючи 400000 років до н. е. Мітохондріальна ДНК, яка випливає з викопного, знайденого в печері в горах Атапуерка, була схожість з геномів мітохондрій знайденими в Сибіру.

Він віце-президент Комісії з прав палеонтології та палеоекології. Він був викладачем в університетах Лондона, Кембріджі, Цюріхі, Римі, Аризоні, Філадельфії, Берклі, Нью-Йорці, Тель-Авіві, серед інших. Він є автором і опублікував кілька наукових публікацій в «Природа», «Наука», Журнал археологічної науки, Американський журнал фізичної антропології і Журнал еволюції людини.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]