Єврейське кладовище (Кременчук)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Єврейське кладовище
Єврейське кладовище
Єврейське кладовище
Інформація про цвинтар
49°04′58″ пн. ш. 33°24′06″ сх. д.H G O
Країна Україна
Розташування Кременчук
Відкрито середина XVIII ст.
Тип єврейське кладовище
Статус закрите єврейський цвинтар
Стан залишки
Конфесія юдаїзм
Адреса:
вул. Небесної Сотні
Мапа

Єврейське кладовище. Карта розташування: Україна
Єврейське кладовище
Єврейське кладовище
Єврейське кладовище (Україна)

Єврейське кладовище в Кременчуці — кладовище, що існувало на Ревівці (місцевості Кременчука), в кінці сучасної вулиці Небесної Сотні. Наразі цю місцину називають «Артсклади», а від самого кладовища залишилися окремі захоронення.

Історія[ред. | ред. код]

Приблизно в середині XVIII ст. на землях біля хутора Сталівка на північно-західних околицях Кременчука було закладене міське кладовище, яке було розділено на 4 сектори: єврейський (основний), православний, старообрядницький та караїмський. Поблизу, на шляху в місто, знаходилася єврейська корчма.

У XVIII–ХІХ століттях це кладовище було основним місцем захоронення кременчуцьких євреїв. За документами 1935 року кладовище займало площу в 7 гектарів, мало форму трапеції та було огороджене кам'яним парканом. У місті на той час мешкало близько 28 тисяч євреїв, і місця для захоронення не вистачало, тому мацеви були розташовані дуже щільно.

Після другої світової війни в ході відбудови міста багато могильних плит було використано в будівництві.

Пізніше на території кладовища були розташовані артилерійські склади, при будівництві яких теж використовувалися надгробні плити: в якості підмурків складських приміщень та інших будівель, для мощення доріжок та під'їздів до складів. Як військовий об'єкт, територія ретельно охоронялася.

Після розпаду СРСР артилерійські склади було ліквідовано, і територія колишнього кладовища стала об'єктом діяльності «чорних археологів» і збирачів металу та місцем відпочинку містян: поруч знаходиться штучне озеро Скеля, на місці затоплених каменоломень XIX століття.

В останні роки існували плани побудувати на території колишнього кладовища мікрорайон «Озерний». Був укладений інвестиційний контракт із корпорацією «Столиця» (Київ). Будівництво так і не розпочали, а в 2015 році проєкт був закритий.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Барух (Борис) Бабилуа (10 жовтня 2010). Еврейский Кременчуг — седая печаль старинного кладбища (рос.). Толдот Йешурун. Архів оригіналу за 10 травня 2018. Процитовано 8 травня 2018.
  • История иудейских захоронений в Полтавской области. 05366.com.ua (рос.). Сайт города Кременчуга. 23 липня 2015. Архів оригіналу за 1 травня 2017. Процитовано 8 травня 2018.
  • Неизвестный Кременчуг. История Крюкова. Статья третья. 05366.com.ua (рос.). Сайт города Кременчуга. 28 жовтня 2013. Архів оригіналу за 10 травня 2018. Процитовано 8 травня 2018.