Євтушов Михайло Федорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Михайло Євтушов
Євтушов Михайло Федорович
Загальна інформація
Громадянство СРСР
 Україна
Народження7 квітня 1940(1940-04-07)
Київ
Смерть2 травня 2015(2015-05-02)
Україна
Alma materЛьвівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського
Спорт
КраїнаУкраїна Україна
Вид спортусамбо, дзюдо, вільна боротьба
Спортивне званнямайстер спорту
Клуб«ФСТ Динамо», Львів
КомандаДинамо
Участь і здобутки
Нагороди
майстер спорту СРСР заслужений тренер СРСР
Заслужений тренер України
Заслужений тренер України
Заслужений тренер СРСР
Заслужений тренер СРСР

Михайло Федорович Євтушов (нар. 7 квітня 1940(19400407), Київ — 2 травня 2015) — майстер спорту з вільної боротьби (1959), заслужений тренер України (1972) та СРСР (1981) з дзюдо та боротьби самбо.

Біографія

[ред. | ред. код]

Михайло Євтушов народився 7 квітня 1940 року в Києві. У 1963 році закінчив Львівський інститут фізичної культури. Виступав за команду з вільної боротьби спортивного товариства «Динамо» (Львів), де й працював тренером у 1959—2007 роках. З 1970 по 1997 рік — старший тренер збірної команди України з боротьби дзюдо.

Суддя міжнародної категорії з самбо і всесоюзної категорії з дзюдо[1], майор внутрішніх військ МВС України у відставці, майстер спорту з боротьби, дзюдо і самбо. М. Ф. Євтушов в тренерській роботі дотримувався принципу: від залучення до занять перспективних учнів до підготовки спортсменів високого класу.

Професійна діяльність

[ред. | ред. код]

Михайло Євтушов проводив значну селекційну роботу, надавав постійну допомогу колективам фізичної культури в підготовці спортсменів та проведенні змагань. Протягом багатьох років працював старшим тренером Укрради фізкультурно-спортивного товариства «Динамо», а потім був призначений і старшим тренером Центральної ради ФСТ «Динамо»[1]. Михайло Федорович за роки роботи тренером-викладачем у Львівській обласній організації ФСТ «Динамо» України підготував 154 майстра спорту України, чемпіона світу з боротьби самбо Юнака М. М., який у 1973 році виграв «золото» першого в історії самбо Чемпіонату світу в Тегерані, а через рік повторив свій успіх на Чемпіонаті світу в Мінську (1971—1973 рр.), чемпіона світу з боротьби самбо Левицького М. С. (1980 р.), чемпіона світу з боротьби самбо Канірова Ж. Т. (1986 р.), учасника XXVI літніх Олімпійських ігор з дзюдо Балаяна К. А. (1996), бронзового призера чемпіонату Європи з боротьби дзюдо майстра спорту міжнародного класу Чочішвілі Р. (1996 р.), чемпіона молодіжної першості Європи майстра спорту Литвиненка О. (1992 р.). Підготував старшого тренера збірної команди України з боротьби самбо Заслуженого тренера України Юнака М. М., а також Заслуженого тренера України Юнака Р. М.


«Відкритий Кубок Львова пам'яті залуженого тренера України Михайла Євтушова»

[ред. | ред. код]
Всеукраїнський командний турнір з дзюдо «Пам'яті заслуженого тренера України Михайла Федоровича Євтушова», м. Львів

У 2015 році у Львові в приміщенні одного з найбільших торгових центрів відбувся перший Всеукраїнський командний турнір з дзюдо «Пам'яті заслуженого тренера України Михайла Федоровича Євтушова», учасниками якого стали найсильніші спортсмени та члени національної збірної України. Організатором турніру виступила громадська організація «Еволюція суспільства», засновниками якої є учні Михайла Федоровича. Вперше в Україні турнір з дзюдо відбувся в публічному форматі та протягом дня його відвідало понад 10 000 глядачів[2].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б Одному із засновників української школи самбо і дзюдо Михайлу Євтушову - 70 років[недоступне посилання з червня 2019] на сайті Укрінформ
  2. Всеукраїнський турнір з дзюдо у Львові відвідало понад десять тисяч глядачів [Архівовано 18 січня 2017 у Wayback Machine.] на сайті «Галичина спортивна»

Посилання

[ред. | ред. код]