Ємельянова Ніна Олександрівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ємельянова Ніна Олександрівна
Народилася 19 травня 1926(1926-05-19) (98 років)
Горяни, СРСР
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна
Діяльність науковиця
Alma mater Національний університет харчових технологій
Галузь харчові технології
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор технічних наук
Нагороди Орден Богдана Хмельницького
Медаль «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.»
Медаль «Ветеран праці»
Медаль «Ветеран праці»

Ємельянова Ніна Олександрівна (нар. 19 травня 1926(19260519), с. Горяни Смоленської області, СРСР) — український фахівець у галузі пивоварного і солодового виробництва, доктор технічних наук, професор, Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки.

Наукова діяльність

[ред. | ред. код]

У 1952 році закінчила Київський технологічний інститут харчової промисловості, після чого працювала на Київському пивзаводі № 1 змінним технологом, начальником цеху, головним технологом, завідувачем лабораторії.

У 1966 р. захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук, у 1991 - на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук.

У Національному університеті харчових технологій працювала з 1968 року, займаючи посади старшого науково співробітника Проблемної науково-дослідної лабораторії, доцента і професора кафедри біотехнології продуктів бродіння, екстрактів і напоїв. Під її керівництвом розроблена і впроваджена у виробництво в Україні та країнах СНД технологія солодових екстрактів, житнього солоду, концентрату квасного сусла і квасу. Ємельянова Ніна Олександрівна - один з основних розробників технології й обладнання вітчизняних міні-пивоварних заводів і нових сортів пива та продуктів лікувально-профілактичного призначення.

Підготувала десятьох кандидатів технічних наук.

Автор та співавтор понад 200 наукових праць, у тому числі 5 підручників і навчальних посібників, понад 30 авторських свідоцтв і патентів України на винаходи, 45 методичних вказівок та методичних рекомендацій.

Відзнаки та нагороди

[ред. | ред. код]

Ємельянова Ніна Олександрівна нагороджена орденом Богдана Хмельницького; медалями «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні», «До 1500-річчя Києва», «Ветеран праці».

Джерела

[ред. | ред. код]