Індивід (людина)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Індивід)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Індивід
Зображення
CMNS: Індивід у Вікісховищі

Індиві́д, Індиві́дуум (лат. individuum — неподільний) — окремий організм, який існує самостійно, зокрема людина, особа, одиничний представник роду людського.

Загальний опис[ред. | ред. код]

Поняття «індивід» тісно пов'язане з поняттями «людський організм», «особистість», «суб'єктність», «індивідуальність» та «духовність», які використовуються для позначення сукупності якостей та здібностей окремо взятої людини, сутнісних рівнів людського розвитку в онтогенезі[1]

Індивід постає на верхній межі періоду літичного (сталого) розвитку людського організму як наслідок кризи одного року. Замість попереднього повного симбіозу, злиття дитини і дорослого, з'являються двоє — дитина і дорослий. Таким чином, вихід з кризи одного року є початком літичного періоду індивідного розвитку — плавних, тривалих змін, народження індивідного «порядку» з організмового «хаосу», що проявляється у елементарних виявах диференціації та інтеграції психічних процесів, психофізіологічній самоорганізації на різних етапах сенситивності, функціональній самоорганізації становлення мозкової архітектоніки, витворенні індивідуально-типологічних властивостей та конституційної типології у її людських виявах. Тут відбувається остаточне розмежування для дитини предметного і соціального середовища, переживання психофізіологічних станів у формі бажань, прагнень тощо. Криза дитинства (5,5-7,5 років) завершуючи індивідний етап розвитку дитини, стає водночас початком особистісного етапу.[джерело не вказане 1942 дні]

Особисте і колективне[ред. | ред. код]

Докладніше: колективізм

Див. ще: виконавська майстерність

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська психологічна термінологія: словник-довідник. — К.: «Інформаційно-аналітичне агентство»,2010. — 302 с. ISBN 978-617-571-040-0.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Чепа М.-Л. А. Розвиток людини як результат диференціації та інтеграції психічних процесів /Збірник наукових праць Інституту психології імені Г. С. Костюка НАПН України «Проблеми загальної та педагогічної психології». — К., 2003. Т. 5. Ч. 2. — С. 284—297.
  • Індивід [Архівовано 14 березня 2016 у Wayback Machine.]