Індіанська територія Уру-Еу-Вау-Вау

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Індіанська територія Уру-Еу-Вау-Вау
Країна  Бразилія
CMNS: Індіанська територія Уру-Еу-Вау-Вау у Вікісховищі

Корінна територія Уру-Еу-Вау-Вау — корінна територія у центральній частині штату Рондонія, Бразилія. Створена 1991 року згідно з підписаним президентом законом[1]. У ній проживає контактне індіанське населення чисельністю близько 168 людей, що належать до племен амондауа, уру-па-ін, юпау та юма (станом на 2002 рік). На корінній території залишається невідома кількість неконтактних людей, що належать до племен, чисельність яких коливається від 4 до 6, як-от джурурей, уру-па-ін (неконтактні громади), паракуа[2]. Станом на 1986 рік, кількість неконтактних індіанців на території Уру-Еу-Вау-Вау коливається від 1000 до 1200 осіб, проте це число могло різко змінитися за останні десятиліття[3]. Територія Уру-Еу-Вау-Вау є однією з найнебезпечніших корінних територій у Бразилії. До неї часто вторгаються лісоруби та фермери[1]. На території Уру-Еу-Вау-Вау працюють місіонери, а громадська організація «Канінде» бореться із зовнішніми впливами, що можуть спричинити асиміляцію племен[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б International, Survival; International, Survival. Massive invasion of isolated Indians’ land. www.survivalinternational.org (англ.). Процитовано 2 січня 2023.
  2. Sociolinguística e Dialetologia : uma educação linguística para valorizar o outro | Faria | REVISTA ELETRÔNICA LÍNGUA VIVA. web.archive.org. 21 серпня 2020. Архів оригіналу за 21 серпня 2020. Процитовано 2 січня 2023.
  3. Uru-Eu-Wau-Wau - Indigenous Peoples in Brazil. pib.socioambiental.org. Процитовано 2 січня 2023.
  4. Urueu-Wau-Wau. Minority Rights Group (en-GB) . 19 червня 2015. Процитовано 2 січня 2023.