Інститут Історії Церкви Українського Католицького Університету

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Інститут Історії Церкви УКУ
Логотип ІІЦ УКУ
Логотип ІІЦ УКУ
Логотип ІІЦ УКУ
Основні дані
Засновано 1992
Приналежність Український католицький університет
Контакт
Ключові особи Олег Турій
Адреса 79011, м. Львів, вул. Іларіона Свєнціцького, 4
Тип академічна установа[d]
Вебсторінка ich.ucu.edu.ua

CMNS: Інститут Історії Церкви Українського Католицького Університету у Вікісховищі

Інститут Історії Церкви Українського Католицького Університету (Інститут Історії Церкви УКУ, ІІЦ УКУ) — недержавний науково-дослідний заклад, що був створений у Львові у 1992 році випускником Гарвардського університету д-ром Борисом Ґудзяком для реалізації наукового проекту[1].

В основу діяльності ІІЦ було покладено методику «живої» або «усної» історії — збирання й наукового опрацювання спогадів очевидців про насильницьку ліквідацію УГКЦ атеїстичною радянською владою і релігійне життя її вірних, духовенства та ієрархії в катакомбах.

Інститут став осередком праці з відродження Львівської Богословської Академії (1994), згодом реорганізованої в Український Католицький Університет (2002), структурним підрозділом якого він є дотепер.

Мета[ред. | ред. код]

Вивчення історичної спадщини українських Церков у ширшому контексті вселенського християнства, критичне переосмислення різних аспектів українського релігійного життя в минулому на підставі ретельного опрацювання джерел і використання методологічних підходів сучасної науки[2].

Завдання[ред. | ред. код]

Дослідження становища Церкви в умовах тоталітарних режимів ХХ століття; з'ясування історичних передумов та особливостей сучасних міжконфесійних та церковно-державних взаємин; сприяння відродженню й розвитку в Україні церковної історії як академічної дисципліни; плекання прискіпливого інтелектуального інтересу до одного з центральних аспектів людського досвіду — релігії та духовного життя[2].

Архів ІІЦ[ред. | ред. код]

Містить: понад 2200 інтерв'ю; 100 відеоінтерв'ю; понад 5000 світлин; понад 5000 документів; приблизно 700 музейних речей. Каталоги Архіву ІІЦ доступні онлайн[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Інститут Історії Церкви | Українського Католицького Університету. ichistory.org.ua (укр.). Архів оригіналу за 18 грудня 2014. Процитовано 31 травня 2017.
  2. а б «Образ сили духу: жива історія підпілля Української Греко-Католицької Церкви»
  3. КАТАЛОГИ Архіву ІІЦ | Інститут Історії Церкви. ichistory.org.ua (укр.). Архів оригіналу за 4 червня 2017. Процитовано 31 травня 2017.