Іоанн (Петін)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Іоан (Петін))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іоанн Петін
Ім'я при народженні Олексій Олексійович Петін
Народився 21 березня 1813(18130321)
село Волово
Помер 20 липня 1889
Полтава
Поховання Хрестовоздвиженський монастир (Полтава)
Підданство Російська імперія
Національність росіянин
Діяльність священник
Alma mater Київська духовна академія
Посада архієпископ Полтавський і Переяславський
Попередник Олександр Павлович
Наступник Іларіон Юшенов
Конфесія православ'я
Батько Олексій Петін

Іоанн (в миру Олексій Олексійович Петін; 21 березня 1813 — 20 липня 1889) — церковний діяч часів Російської імперії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син паламаря (за іншими відомостями — дяка) Олексія Петіна. Народився 1813 року в селі Волово Ливенському повіту Орловської губернії. При народжені отримав ім'я Олексій. Навчався в Орловській духовній семінарії. після закінчення був учителем архієрейських півчих, але захворів і тому довго не з'являвся на службу, за що єпископ орловський Никодим віддалив його. деякий час служив в місцевого поміщика.

Перебрався до Києва, де поступив до духовної академії, яку закінчив 1839 року. 27 вересня того ж року призначено викладачем до Тверської духовної семінарію, але 17 листопада того ж року переведений до Орловської духовної семінарії.

У 1840 році оженився на небозі Київського митрополита Філарета, що сприяло кар'єрі. Того ж року спочатку отримав сан диякона, невдовзі — священника, після чого отримав одну з найкращих парафій в Орловській губернії.

1841 року отримав ступінь кандидата богослов'я. Того ж року помирає дружина. 1842 року Олексія Петіна призначено доглядачем Києво-Подільського духовного училища. Того ж року прийняв чернечий постриг, змінивши ім'я на Іоанн.

14 листопада 1848 року введено в сан архімандрита та призначено ректором Київської духовної академії й настоятелем Київського Пустинно-Микільського монастиря. 1850 року стає ректором Катеринославської духовної семінарії, членом консисторії і цензором проповідей.

1852 року призначено намісником Києво-Печерської лаври. Брав участь в спорудженні Володимирського собору та у відкритті печер на Панкратьєвському узвозі.

1862 року призначений на кафедру єпископа Кавказького, але з нагоди відкриття архієрейської вакансії в Полтавській єпархії 23 грудня того ж року хіротонізовано на єпископа Полтавськогота Переяславського. 1878 року возведений у сан архієпископа.

1887 року через похилий вік пішов з посади, проте залишився мешкати в Полтавському архієрейському будинку. помер 1889 року. Поховано в Хрестовоздвиженському монастирі, в теплому Свято-Духівському храмі.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Русский биографический словарь: В 25 т. / под наблюдением А. А. Половцова. 1896—1918.
  • Павловский И. Ф. Полтавцы: Иерархи, государственные и общественные деятели и благотворители. Полтава, 1914. Стр. 17—88