Орловська духовна семінарія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Орловська духовна семінарія
(ОДС)
Дата заснування 1788
Конфесія Православна
Церква Відомство православного сповідання Російської імперії
Розташування Орел

Орловська духовна семінарія — середній духовний навчальний заклад Орловської єпархії Відомства православного сповідання Російської імперії, яке готувало священно- і церковнослужителів. Існувала до 1918 року. Після захоплення влади більшовиками була закрита.

Історія[ред. | ред. код]

У 1788 році у зв'язку з заснуванням Орловської єпархії Севського духовна семінарія, відкрита в 1778 році, була перейменована в Орловську, але як і раніше залишалася в Севську.

Духовна семінарія була переведена в Орел лише в 1827 році. Будівництво цегляного триповерхового будинку для неї велося в Орлі з квітня 1824 по листопад 1826 (архітектор Ф. І. Петонді). Його відкриття відбулося 8 травня 1827.

У вересні 1849 побудований підвальний поверх будівлі, де розмістилися кухня, пекарня, комори та майстерні. У 1850 році за семінарської огорожею був розбитий сад і влаштований город. У 18511855 році головний корпус реконструйований: проведена його внутрішнє перепланування.

У травні 1855 закінчено будівництво цегельного двоповерхового, з Г-подібним планом, лікарняного корпусу.

З ім'ям Олександра Богданова пов'язано повне перевлаштування семінарії. З трикласної вона була перетворена в шестикласну. Самі будівлі були перебудовані, головний корпус розширено прибудовою (1872), стався капітальний ремонт та оновлення семінарської церкви (1874).

З 1894 року в семінарії існувало архівне сховище, де зосереджувалися речові та письмові пам'ятки церковної старовини.

У 1918 році семінарія була закрита більшовицьким режимом.

У 1926 році в будівлю семінарії переведений Орловський залізничний технікум.

Ректори[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]