Іпотипосіс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Іпоти́посіс (грец. ῾Υποτύπωσις) — візантійський монастирський устав, що містить короткий виклад окремих літургічних та дисциплінарних звичаїв студійського походження. Повна назва: «Зразок влаштування Студійського монастиря» (дав.-гр. Ὑποτύπωσις καταστάσεως της μονης των Στουδίον).

Студійській уставній традиції належить Іпотіпосис — устав Студійської обителі, авторство якого приписується преподобному Феодору Студиту, і який для складання Діатипосіса і використав Афанасій Афонський, доповнивши та відредагувавши його текст відповідно до уставу Великої Лаври, а також дописавши початкові розділи про монастирські епітропи (земельні наділи та пожертви від ктиторів) і про порядок обрання та поставлення ігумена[1].

Іпотипосіс був складений не раніше середини і не пізніше кінця ІХ століття на підставі богослужбових нормативних текстів студійської традиції, зокрема Студійського Синаксаря та студійських «Глав про розподіл їжі». Іпотипосіс складається з двох частин:

  • літургічної — окремих правил, пов’язаних з особливостями звершення богослужіння в період служби Тріоді;
  • дисциплінарної — правил, що регламентують зовнішній обіход студійських ченців (поведінку, трапезу, одяг).

У рукописах збереглися дві редакції Іпотипосіса: коротка, що входить головним чином до складу південно-італійських списків «Малого катехизму» преподобного Феодора Студита, що призначався для літургічного вжитку (читання), і більш пізня розширена, що збереглася у складі афонських списків Єрусалимського уставу[2]. Іпотипосіс мав вплив на формування студійського богослужбового уставу, однак його тіснили й інші устави, місцеві[3]. У третій чверті ІХ століття преподобний Афанасій Афонський, формуючи власний устав для своєї лаври, частково використав при складанні Діатипосіса Іпотипосіс у його короткій редакції, що явно свідчить про приналежність заснованого Афанасієм монастиря до студійської уставної традиції.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Дмитриевский А.А. Рецензии ученых исследований и учебных пособий, удостоенных Святейшим Синодом премий митрополита Макария // Христианское чтение. 1888. № 9-10. С. 490.
  2. Дмитриевский А.А. Описание литургических рукописей, хранящихся в библиотеках православного Востока. Т. 1. Τυπικά. Ч. 1. Памятники патриарших уставов и ктиторские монастырские типиконы. К.: Тип. Г.Т. Корчак-Новицкого, 1895. С. 224-238.
  3. Фрагменти Іпотіпосиса входять до складу Пандектів прп. Никона Чорногорця (Слово LVII) і деяких грецьких та слов’янських літургічних книг (наприклад, Орбельської Тріоді). Див.: Буланин Д.М. Пандекты и Тактикон Никона Черногорца // Словарь книжников и книжности Древней Руси. Вып. 1 (XI — первая половина XIV в.) / АН СССР. ИРЛИ; Отв. ред. Д.С. Лихачев. Л., 1987. С. 292-294.