Історія міст і сіл України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зведена картотека матеріалів з Історії міст і сіл України в Національній історичній бібліотеці України

Проєкт «Історія міст і сіл України» Національної історичної бібліотеки України (НІБУ) — бібліографічний електронний мультиресурс, який включає:

  • Імідж-каталог на основі зведеної Картотеки матеріалів з історії міст і сіл України;
  • Інформаційний бібліографічний ресурс «Історія міст і сіл України»;
  • Довідкову базу даних (БД) «Адміністративно-територіальний устрій. Зміни і доповнення»;
  • БД «Адміністративно-територіальний устрій України. Історичний аспект»;
  • БД «Авторитетний файл географічних назв» (у тестовому режимі).

Історія розвитку[ред. | ред. код]

У 1960-х роках Державна історична бібліотека УРСР спільно з Інститутом історії України АН УРСР (Інститут історії України НАН України) забезпечувала[1] бібліотечно-бібліографічну підготовку енциклопедичного видання Історія міст і сіл Української РСР. У результаті, в бібліотеці була створена «Зведена картотека матеріалів з історії міст і сіл УРСР» (Картотека) [2][3][4], що містила бібліографічні описи друкованих краєзнавчих документів. Після виходу у світ 26-томного видання «Історія міст і сіл Української РСР», Картотека функціонувала як унікальна інформаційно-пошукова система з історії населених пунктів України.

Про проєкт[ред. | ред. код]

У 2011 році Картотеку було заскановано та представлено на сайті НІБУ як Імідж-каталог — у вигляді сканованих карток традиційного бібліотечного каталогу з можливістю пошуку за територіальною ознакою[5].

У 2012 році НІБУ розпочинає роботу над створенням краєзнавчого електронного ресурсу «Історія міст і сіл України» [Архівовано 31 січня 2022 у Wayback Machine.][6] (Ресурс) — аналітичної бази даних, метою якої є зосередження інформації, що сприяє краєзнавчим дослідженням, вивченню і популяризації історико-культурної спадщини населених пунктів України. У Ресурсі акумулюються відомості науково-дослідного, прикладного характеру, які розкривають різні історичні дані про конкретний населений пункт (соціально-економічні, культурні, релігійні події, об'єкти історико-культурної спадщини, та природні об'єкти, персоналії видатних осіб, життя яких пов'язане з краєм тощо).

У 2015 році після прийняття ВРУ пакету Законів про Декомунізацію в Україні, виконання яких призвело до значного перейменувань населених пунктів, а також у результаті розпочатої адміністративно-територіальної реформи, фахівцями краєзнавчого сектору науково-методичного відділу НІБУ було прийнято рішення про створення довідкової БД «Адміністративно-територіальний устрій України. Зміни і доповнення» [Архівовано 1 лютого 2022 у Wayback Machine.]. Основною метою цієї БД є допомога при встановленні назв населених пунктів за сучасним адміністративно-територіальним устроєм України (АТУ України), адже у БД «Історія міст і сіл України» головним пошуковим критерієм визначено географічну рубрику (складову), де вказуються населені пункти за сучасним АТУ України.

БД «Адміністративно-територіальний устрій України. Зміни і доповнення»[7] відбиває зміни в АТУ України, до якої увійшли офіційні відомості про [8]:

  • перейменування та зміна статусу населених пунктів;
  • утворення та склад нових районів (згідно з постановою ВРУ «Про утворення та ліквідацію районів» № 807-ІХ від 17.07.20 р.);
  • новий адміністративно-територіальний устрій базового рівня (згідно з Розпорядженнями КМУ щодо визначення адміністративно-територіальних центрів та затвердження територій громад областей № 707-730);
  • територіальні громади та їхній склад.

БД «Адміністративно-територіальний устрій України. Історичний аспект» (далі БД «АТУ України. Історичний аспект) — містить бібліографічні дані документів про історію змін в адміністративно-територіальному поділі на території сучасної України (доступ до бази даних надається через Електронний каталог НІБУ).

БД «АТУ України. Історичний аспект» формується на основі автоматизованої інформаційно-бібліотечної системи НІБУ шляхом наукової обробки документів з фонду бібліотеки та відображає відомості з:

  • офіційних документів;
  • наукових видань;
  • дисертацій;
  • картографічних видань;
  • образотворчих видань;
  • статистичних матеріалів;
  • довідкових видань, які стосуються історії адміністративно-територіального поділу України, її історичних земель та адміністративних одиниць.

Метою створення БД є акумулювання бібліографічних документів з історії адміністративно-територіального поділу сучасної України від давніх часів до сьогодення, забезпечення оперативного пошуку інформації про наявні документи з фонду НІБУ, задоволення інформаційних потреб суспільства необхідних для наукової, практичної, навчальної чи іншої діяльності.

БД «Авторитетний файл географічних назв населених пунктів України» НІБУ (функціонує в тестовому режимі)[9] — організований масив авторитетних записів на назви населених пунктів України, який містить відомості як про офіційні сучасні, так і про встановлені історичні назви, адміністративне підпорядкування та коротку довідкову інформацію про населені пункти.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела та література[ред. | ред. код]

  1. Макаренко, Л. Л. Державна історична бібліотека УРСР у складанні 26-томної історії міст і сіл Української РСР / Л. Л. Макаренко // Розвиток бібл. справи в Укр. РСР за роки Рад. влади. - К., 1979. - С. 89-97.
  2. Макаренко, Л.Л. Бібліографічний апарат з історії міст і сіл Української РСР : [Зведена картотека з історії міст і сіл України] / Л. Л. Макаренко, П. І. Жевахов // Укр. іст. журн.. - 1964. - № 6. - С. 107-110.
  3. Смілянець, С. І. "Зведена картотека матеріалів з історії міст і сіл України": історія, організація і використання в сучасних умовах / С. І. Смілянець // Історія наукових бібліотек у контексті історії, культури, освіти в Україні: Матеріали наук.-практ. конф. 14-15 жовт. 1999 р., м.Київ. - К., 1999. - С. 52-56.
  4. Кисельова, В. Зведена картотека матеріалів з історії міст і сіл України: [Про виявлення джерел з теми "Поляки на Волині" в Держ. іст. б-ці України] / В. Кисельова, С. Смілянець // Вісн. Кн. палати. - 2003. - № 12. - С. 19-20.
  5. Чеховська, І. База даних з історії міст і сіл України: вчора, сьогодні, завтра / І. Чеховська // Краєзнавство. - 2012. - №4. - С. 27-31.
  6. Скорохватова, А. В. Концепція бібліотечно-культурологічного зведеного інтегрованого краєзнавчого електронного мультиресурсу "Історія міст і сіл України" / А. В. Скорохватова, О. О. Ісаєнко // Бібліотека. Наука. Комунікація : матеріали Міжнар. наук. конф. (Київ, 6-8 жовт. 2015 р.) : в 2 ч. Ч. І. - К. : НБУВ, 2015. - С. 118-122.
  7. Науково-методичні рекомендації з опрацювання документів для електронного ресурсу "Адміністративно-територіальний устрій України. Зміни і доповнення" / Нац. іст. б-ка України ; підгот. Н. О. Волошінська ; ред.: О. В. Михайлова, С. І. Смілянець ; відп. за вип. А. В. Скорохватова. - Київ : 2019. - 20 с.
  8. Волошінська, Н. О. Зміни в Адміністративно-територіальному устрої України та їх відображення у довідково-пошуковому апараті Національної історичної бібліотеки України / Н. О. Волошінська // Бібліотечне краєзнавство у культурному просторі України : зб. матеріалів Всеукр. наук.-практ. конф., м. Київ, 2 листоп. 2017 р. - К., 2017. - С. 43-51. - (IV Краєзнавчі читання пам'яті Петра Тронька)
  9. Волошінська, Н. О. Інформаційна аналітика та організація електронних краєзнавчих ресурсів Національної історичної бібліотеки України / Н. О. Волошінська, О. В. Михайлова // Бібліотека. Наука. Комунікація. Розвиток бібліотечно-інформаційного потенціалу в умовах цифровізації : матеріали Міжнар. наук. конф. (6-8 жовтня 2020 р.) / Нац. б-ка України ім. В.І. Вернадського . - Київ, 2020. - С. 154-157.

Посилання[ред. | ред. код]