Історія пана Зоммера

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Повість про пана Зоммера
Die Geschichte von Herrn Sommer
Жанр Повість
Форма роман
Автор Патрік Зюскінд
Мова німецька
Опубліковано 1991
Країна  Німеччина
Переклад Ірина Фрідріх, 1995 [1]
Ілюстратор Jean-Jacques Sempéd
ISBN-13: 978-3-257-22664-5
ISBN-10: 3-257-22664-0

«Повість про пана Зоммера» (нім. Die Geschichte von Herrn Sommer)  — книга німецького письменника Патріка Зюскінда, в якій він звертається до внутрішнього світу підлітка, розповідаючи про нього з легкою іронією і ніжністю. Ця книга розкриває нові грані таланту Зюскінда. У цьому творі оповідається історія дивного та сумного пана Зоммера, яка ведеться від імені сусідського хлопчика. Зоммер в повісті вимовляє всього лише одну фразу: «Та дайте вже мені спокій!».

Патрік Зюскінд безпомилково знаходить правильну інтонацію спогадів — між гумором і болем. Вся книга — це суміш поезії, ніжності та м'якого гумору, казка, родом з дитинства, пронизана гіркою та солодкою ностальгією.

Сюжет[ред. | ред. код]

Головний герой розповідає свої підліткові спогади. Основна тема — самотність. У селі, де проживав оповідач, жив дуже дивний пан Зоммер. Він жив зі своєю дружиною, дітей не мали. Зоммер мав клаустрофобію, тому цілими днями ходив околицями зі своєю тростиною і рюкзаком. Фактично він нічим не займався. На вітання перехожих відгукувався нерозбірливо, і єдине зрозуміле речення, яке люди від нього чули, було: «Та дайте вже мені спокій!». Ця фраза настільки глибоко запала в душу оповідачеві, що, коли він побачив спробу пана Зоммера втопитися, не став його зупиняти й дав йому померти.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Зюскінд Патрик. Історія пана Зоммера: Повість / з нім. пер. Ірина Фрідріх // Журнал «Всесвіт». — 1995.— № 1. — С.4—25.

Посилання[ред. | ред. код]