АЕС Катоба

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
АЕС Катоба
Атомна електростанція Катоба
Країна  США
Адмінодиниця Південна Кароліна
Місцезнаходження Йорк, Південна Кароліна
Початок будівництва 1974
Початок експлуатації 1985
Організація Duke Energy
Технічні параметри
Кількість енергоблоків 2
Будується енергоблоків PWR
Реакторів в експлуатації 2
Генеруюча потужність 2376 МВт
Інша інформація
Сайт duke-energy.com/power-plants/nuclear/catawba.asp
Мапа
CMNS: АЕС Катоба у Вікісховищі

Атомна станція Катоба — атомна електростанція, розташована на 158 гектарах на півострові, який називається «Півострів Конкорд», який тягнеться до озера Вайлі, в Йорку, Південна Кароліна, США. Катоба використовує пару чотириконтурних водно-водяних ядерних реакторів від Westinghouse[1].

У рамках програми «Мегатонни до мегават» Катоба була одним із електростанцій, які отримали та випробували 4 тепловиділяючі збірки, що містять МОХ-паливо з плутонієм, отриманим із старих програм озброєння[2]. Оскільки занепокоєння розповсюдженням ядерної зброї є більшим із паливом, що містить плутоній, були застосовані спеціальні запобіжні заходи та додаткова безпека щодо нового палива. Чотири тестові збірки не спрацювали, як очікувалося, і наразі ці плани відкладено[3].

Історія

[ред. | ред. код]

У 2005 році блок 1 атомної станції Катоба був обраний для тестування чотирьох паливних збірок, що містять змішане оксидне (MOX) паливо, що містить 140 кг плутонію, отриманого з переробленого матеріалу для ядерної зброї. Паливні гранули МОХ були поставлені заводом з переробки Карадаш і розміщені в паливних збірках на заводі Melox, обидва у Франції. Це випробування було частиною програми «Мегатонни в мегавати», яка була частиною Угоди про управління та утилізацію плутонію між Сполученими Штатами та Росією[2].

Дизайн станції

[ред. | ред. код]

Атомна станція Катоба використовує крижані конденсатори як частину своїх систем аварійного утримання. Конденсатор льоду атомної електростанції — це пасивний статичний тепловідвід, який покладається на велику кількість льоду для пом’якшення серйозних аварій. Конденсатори льоду призначені для обмеження тиску в разі випадкового викиду пари. Ця конструкція дозволяє створювати менші захисні конструкції та зменшувати вимоги до матеріалів[4].

Право власності

[ред. | ред. код]
  • Блок 1:
    • Оператор: Duke Power
    • Власники: Duke Energy Carolinas, LLC 19,25%; Муніципальне енергетичне агентство Північної Кароліни 37,50%; North Carolina Electric Corporation 30,75%[5]
  • Блок 2:
    • Оператор: Duke Power
    • Власники: як і вище, 12,5% П’ємонтського муніципального енергетичного агентства (PMPA)[5]. (Згідно з PMPA, він містив 25% блоку 2)[6].

Інциденти

[ред. | ред. код]

15 травня 2013 р

[ред. | ред. код]

Було викинуто більше 100 галонів води, забрудненої радіоактивним тритієм. Однак рівні тритію були менше половини ліміту тритію EPA, і витік було локалізовано до того, як він досяг ґрунтових вод[7].

18 липня 2017 р

[ред. | ред. код]

Після 1-місячної стандартної перевірки Комісія ядерного регулювання (NRC) виявила, що персонал атомної станції Catawba не вжив заходів з профілактичного обслуговування після того, як електричний компонент в одному з аварійних дизель-генераторів не пройшов звичайну перевірку. У результаті NRC посилив нагляд за станцією, доки проблему не буде вирішено. Було зроблено висновок, що цей інцидент мав низьку або помірну значущість для безпеки[8].

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Catawba Nuclear Station. South Carolina Nuclear Profile. U.S. Energy Information Administration. Архів оригіналу за 25 квітня 2011. Процитовано 8 квітня 2011.
  2. а б Military Warheads as a Source of Nuclear Fuel. World Nuclear Association. Архів оригіналу за 24 лютого 2013. Процитовано 8 квітня 2011.
  3. Pavey, Rob (17 листопада 2009). Duke Energy won't do more MOX tests. The Augusta Chronicle. Архів оригіналу за 19 вересня 2012. Процитовано 11 квітня 2011.
  4. Maintaining Nuclear Plant Ice Condensers: A 'Cool' Responsibility. June 2018. Архів оригіналу за 4 грудня 2018. Процитовано 4 грудня 2018.
  5. а б www.eia.gov .
  6. Overview. Архів оригіналу за 1 квітня 2017. Процитовано 1 квітня 2017.
  7. Dyches, Chris (2013). Emergency Manager: No reason for concern after radioactive leak at nuclear station. WBTV. Архів оригіналу за 9 січня 2018. Процитовано 8 січня 2018.
  8. Henderson, Bruce (18 жовтня 2017). Catawba nuclear plant on Lake Wylie to get extra federal oversight. The Charlotte Observer. Архів оригіналу за 5 грудня 2018. Процитовано 4 грудня 2018.

Посилання

[ред. | ред. код]