Австралійський і новозеландський армійський корпус

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з АНЗАК)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Австралійський і новозеландський армійський корпус
На службі 1915-1916
Країна Австралія
Належність Під оперативним контролем британської армії
Тип Корпус

Медіафайли на Вікісховищі

Австралійський і новозеландський армійський корпус (1915 - 1916) , АНЗАК — військове формування Австралії і Нової Зеландії, сформоване для участі у Першій світовій війні. АНЗАК активно брав участь у боях у Єгипті й у Галліполі. Командиром корпусу був призначений Вільям Бірдвуд. На початку 1916 року АНЗАК був розформований, і замість нього були створені 1-й і 2-й корпуси АНЗАК.

Формування корпусу почалося у листопаді 1914 року. Спочатку планувалось направити австралійські і новозеландські частини на Західний фронт, але британське командування змінило плани. Було прийняте рішення направити частини АНЗАК у Єгипет. Командиром корпусу був призначений генерал Вільям Бідвуд, котрий разом з штабом прибув у Каїр 21 грудня 1914 року і перейняв командування корпусом. Нове військове формування з австралійських і новозеландських підрозділів отримало назву «Австралійський і новозеландський армійський корпус».

Література[ред. | ред. код]

  • Marilyn Lake & Henry Reynolds. What’s Wrong With Anzac? The Militarisation of Australian History. UNSW Press, 2010
  • Michael Challinger. ANZACS in Arkhangel: The Untold Story of Australia and the Invasion of Russia 1918—19. Hardie Grant Books, 2010

Див. також[ред. | ред. код]