Абусахл-Амазасп

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Абусахл-Амазасп
Абусахл-Амазасп
Абусахл-Амазасп
цар Васпуракана
Початок правління: 959
Кінець правління: 972

Попередник: Деренік-Ашот
Наступник: Ашот-Саак
Гурген-Хачик
Сенекерім

Дата народження: невідомо[1]
Дата смерті: 969[2] або 968[1]
Дружина: Гадай
Діти: 4 сини
Династія: Арцруніди
Батько: Гагік I
Мати: Млке Арцруні

Абусахл-Амазасп (*Աբուսահլ-Համազասպ, д/н —972) — 3-й цар Васпуракана з 959 до 972 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Арцрунідів. Молодший син Гагіка I, царя Васпуранану, й Млке Арцруні. Про дату народження нічого невідомо. Замолоду оженився на представниці знатного вірменського роду. У 959 році успадкував трон після смерті старшого брата Деренік-Ашот.

Дотримувався мирних стосунків з мусульманськими сусідами, насамперед Саларідами. При цьому скористався розгардіяшем між останніми за владу, а потім війнами Саларідів та Шеддадідів задля зміцнення влади до озера Урмія. В цій політику завдав поразки Хойському емірату, який визнав зверхність Васпуракану.

Втім найбільшу загрозу з 960-х років становила Візантійська імперія, яка 968 року зуміла захопити вірменське князівство Тарон (створили на його основі фему з такою ж назвою), загрожуючи Анійському царству і Васпуракану. задля припинення візантійського наступу зібрав вірменських князів біля озера Ван, уклав союз з Ані. Це змусило імператора Іоанна I Цимісхія відмовитися від підкорення Васпуракану, перенісши війну до Верхньої Месопотамії.

У 968 році візантійський військовик Бард Фока захопив у Васпуракана область Манцікерт. Помер Абусахл-Амазасп у 972 році. Його царство було розділено між синами Ашот-Сааком, Гурген-Хачиком та Сенекерімом.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Гадай

Діти:

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Gérard Dédéyan (dir.), Histoire du peuple arménien, Toulouse, Éd. Privat, 2007 (1re éd. 1982), 991 p. [détail de l’édition] (ISBN 978-2-7089-6874-5), p. 250.
  • Rouben Paul Adalian, ed. (2010). Historical Dictionary of Armenia. Scarecrow Press.