Аванті-варман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аванті-варман
Народився невідомо
Помер 600(0600)
Каннаудж
Титул магараджахіраджа
Термін 575/586—600 роки
Попередник Шарваварман
Наступник Грахаварман
Конфесія індуїзм
Рід Маукхарі
Батько Шарваварман

Аванті-варман (Анантаварман) (д/н —600) — 3-й магараджахіраджа Маукхарі у 575/586600 роках. З одного боку державу було розширено на південь, північний захід і південний захід. Проте було втрачено владу на більшій території Маґадги.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Маукхарі. Син магараджахіраджи Шарвавармана. Відомостей про нього обмаль. Навіть суперечною є дата сходження на трон: 575 або 586 рік. Невдовзі стикнувся з повстанням Магасенагупти в Маґадгі, що уклав союз з державою Гауді. Спроби його подолати виявилися невдалими. Тоді укладає союз з Сустхітаварманом, магараджею Камарупи.

Разом з тим набуває ваги Прабхакаравардхана, магараджа Шрікантхи, з яким Аванті-варман породичався. Ймовірно саме Прабхакаравардхана стає головним полководцем держави, оскільки брав участь у походах проти держав Майнтрака і Рай, у війнах з Калачура й Чалук'я. Наслідком цього стало розширення влади Аванті-вармана до Гуджарату і Сінду включно. В написах його називають наймогутнішим володарем Північної Індії та серед Маукхарі.

Значну увагу приділяв будівельній діяльності, підтримці індуїзму. Так, він освятив індуїстські мурті вайшнавізму, шайвізму та шактизму в трьох печерах Гопіка з відповідним написом (поблизу міста Бодх-Гая). У написі сказано, що Авантіварманом присвячено статуї богині Кат'яяні (Дурга-Махішасурамардіні).

Помер 600 року. Йому спадкував син Грахаварман.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Tripathi, Rama Shankar (1989) [1964]. History of Kanauj: To the Moslem Conquest (Reprinted ed.). Motilal Banarsidass. ISBN 978-8-120-80404-3.