Автодром

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Автодро́м (від слів: авто і грецького dromos — місця для змагань з бігу) — земельна ділянка, обладнана для навчання водіння автомобілем, випробуванню автомобілів та проведення змагань з автомобільного спорту

Майже все сказане про автодром стосується і слів «велодром», «мотодром» або «автомотодром» і, меншою мірою, танкодром (гусеничні види машин).

Основна (або єдина) споруда всіх перерахованих «дромів» — трек (доріжка) шириною 5-18 метрів і довжиною від декількох десятків метрів до 10 кілометрів.

Автодром для навчання водіння технічного засобу включає трек з різного роду на певних ділянках перепонами (видолинками (вибоїнами), «лежачими поліцейськими», габаритними обмеженнями та ін.), а також підйомами, спусками та вигинами доріжки під різними кутами.

Покриття доріжок для гусеничних засобів може бути тільки гравійним, щебеневим або ґрунтовим. Для засобів обладнаних шинами, доріжка може бути з твердим покриттям (цементно- чи асфальтобетонним), м'яким або комбінованим.

Автодроми для випробування технічних засобів обладнані треками з ускладненими характеристиками та засобами фіксації контрольованих характеристик засобу на зміну умов.

До складу автодрому для змагань, крім треку, входять також трибуни, майданчики для змагань з фігурної їзди, гаражі, приміщення для технічного обслуговування машин, метеорологічна станція, станція надання першої медичної допомоги та різних закладів обслуговування глядачів

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]