Аделаїда Австрійська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аделаїда Австрійська
Народилася 3 січня 1914(1914-01-03)[1][2]
Замок Гетцендорф
Померла 3 жовтня 1971(1971-10-03)[1][2] (57 років)
Пеккінг, Штарнберг, Верхня Баварія, Баварія, ФРН
Поховання Тіроль
Країна  Австрія
Діяльність аристократка
Alma mater Левенський католицький університет (1835—1968)
Науковий ступінь докторський ступінь
Суспільний стан Член королівської родини
Титул ерцгерцогиняd, Принцеса Угорщиниd і Принцеса Богеміїd
Рід Габсбурги-Лотаринзькі
Батько Карл I[2]
Мати Зіта Бурбон-Пармська[2]
Брати, сестри Отто фон Габсбург, Роберт Австрійський-Есте, Фелікс Австрійський, Карл Людвіг Австрійський, Рудольф Австрійський, Шарлотта Австрійська і Єлизавета Австрійська
Нагороди
Благородний орден Зоряного хреста

Аделаїда Австрійська (нім. Adelheid von Österreich; 3 січня 1914 — 3 жовтня 1971) — австрійська принцеса, дочка імператора Австрії Карла I і Зіти Бурбон-Пармської.

Біографія[ред. | ред. код]

Аделаїда Австрійська була другою дитиною і старшою дочкою в сім'ї. Вона була хрещена 7 січня 1914 роки; хрещеними батьками були її бабуся по батьківській лінії принцеса Марія Йозефа Саксонська і дядько принц Сикст Бурбон-Парми, брат матері.

Під час Першої світової війни Аделаїда часто супроводжувала свого батька і брата, кронпринца Отто під час інспекцій австрійських військ.

Після поразки Австро-Угорщини у війні її батько був змушений відмовитися від участі в державних справах. Незабаром імперія була скасована і в Австрія і Угорщина проголошені республіками. У 1919 році Аделаїда з сім'єю були відправлені у вигнання спочатку до Швейцарії, а потім на португальський острів Мадейра. 9 березня 1922 року Аделаїда зі своїм братом Отто і батьком-імператором Карлом вирушили в місто, щоб купити іграшки на день народження Карла Людвіга. Місто було оповито холодним туманом, і її батько застудився; пізніше у нього розвинулася пневмонія, від якої він помер 1 квітня.

У грудні 1933 року вона стала першим членом своєї сім'ї, які приїхали до Відня з моменту заснування республіки, прибувши туди на поїзді з Будапешта. Аделаїда вчилася в Левенському університеті і одержала докторський ступінь в 1938 році. Під час Другої світової війни вона емігрувала з більшою частиною своєї сім'ї в США, щоб врятуватися від нацистів.

Ерцгерцогиня Аделаїда пізніше повернулася до Європи. Вона померла незаміжньою в Пеккінгу, Баварія.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. а б в г д Lundy D. R. The Peerage