Акт урегулювання 1662 року

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Акт урегулювання 1662 року
Дата публікації 1662
Статус авторських прав 🅮 і 🅮

Акт про врегулювання 1662 року був ухвалений парламентом Ірландії в Дубліні. Це було часткове скасування Акту Кромвеля про врегулювання Ірландії 1652 року, який карав ірландських католиків і роялістів за боротьбу проти англійського парламенту у війнах трьох королівств шляхом повної конфіскації їхніх майна і земель. Акт описується як акт кращого виконання милостивої декларації Його Величності щодо врегулювання Ірландського королівства та задоволення інтересів авантюристів, солдатів та інших його підданих.

Передумови[ред. | ред. код]

Парламент Рампа в Лондоні прийняв Акт про врегулювання у 1652 році, після завоювання Ірландії Кромвелем. Мета акту була подвійною. По-перше, він мав передбачити страту без належного судового розгляду лідерів і прихильників Ірландського повстання 1641 року. По-друге, необхідно було конфіскувати достатню кількість землі в Ірландії, яка була необхідна для погашення позик, наданих лондонським Сіті. Їх було надано відповідно до закону про авантюристів 1640-х років для оплати війни, і для винагороди солдатів, які брали участь у війни. Майже всі землі було продано для задоволення інтересів третіх осіб. Кошти було отримано шляхом конфіскації майже всіх земель, що належали католикам, в Ірландії, що також послужило покаранням ірландських католиків за їхні повстання та війну проти парламенту.

Згідно з Актом 1652 року (параграфи VI, VII, VIII), кожен, хто брав участь у бойових діях в Ірландії проти парламенту під час громадянських воєн, мав бути позбавлений певної частини своїх земель.

  • Якщо вони піддадуться протягом встановленого терміну, їм буде дозволено залишитися живими, але вони будуть позбавлені до двох третин свого майна.
  • У разі їх непідкорення, вони ризикують втратити всю свою землю і, можливо, свої життя.
  • Навіть якщо вони були членами "непопулярної" релігійної громади та не брали участі в жодних війнах, вони все одно втратили б третину своїх земель, якщо їх дійсно не можна було вважати прихильниками парламенту.

На практиці протестанти-роялісти в Ірландії могли уникнути конфіскації, сплативши штраф, католики ж такої можливості не мали. Хоча деякі парламентарі говорили про депортацію всіх ірландців до Коннахту, насправді це стосувалось лише класу землевласників. Закон 1652 року наказував, щоб усі конфісковані землі на схід від Шеннона (Ольстер, Ленстер і Манстер) були конфісковані, а жителі переселилися на захід (до Коннахта та графства Клер), щоб їх замінили англійські пуритани (які пізніше стали відомі як дисиденти). В результаті цього врегулювання землеволодіння ірландських католиків впало з 60% до війни Ірландської конфедерації до 8–9% під час Співдружності Кромвеля (переважно в Коннахті).

Деякі колишні католицькі землевласники також врятували свою землю, прийнявши державну релігію.

Примітки[ред. | ред. код]

  • House of Lords (1779). Journals of the House of Lords (PDF). Т. 1. Dublin: William Sleater. – 1634 to 1699
  • Lodge, Richard (1910). Hunt, William (ред.). The Political History of England. Т. 8. London: Longman Green & Co. – From the Restoration to the Death of William III 1660–1702

Література[ред. | ред. код]

  • МакГі, Томас Д'Арсі. Популярна історія Ірландії: від найдавнішого періоду до емансипації католиків. Проект Гутенберга, книга X, розділ 1 (також доступний у веб-формі [1])
  • Акт врегулювання 1662 року та Акт пояснення 1665 року – Корпус електронних текстів в Університетському коледжі Корка : «Милосердна декларація Його Величності про врегулювання його королівства Ірландії та задоволення інтересів авантюристів, солдатів та інших його підданих там».
    • «Акт найрадіснішого визнання безсумнівного титулу його величності на корону Ірландії», стор. 327–330 (1660, C 2 13)
    • «Милостива декларація Його Величності про врегулювання його Королівства Ірландії та задоволення кількох інтересів пригод, солдатів та інших його підданих», Уайтхолл. 30 листопада 1660 р. С. 334–364
    • «Act for the better Execution of His Majesties gracious Deceleration for the Settlement of his Kingdom of Ireland, and Satisfaction of the several Interests of Adventures, Soldiers and other his Subjects there», стор. 338–364, (1662 C 2 14 та 15)
  • Сіммс, Дж. Г. Якобітська Ірландія 1685–91 . Norfolk: University of Toronto Press, 1969.
  • Сіохру, Майкл О. Конфедеративна Ірландія 1642–49 . Дублін: Four Courts Press, 1999.