Акчуріни

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Акчуріни, татарський княжий рід.

Акчуріни володіли землями у мордовському краї (Темниковський, Кодимський, Шацький повіти). Походили від золотоординського князя Саїд-Ахмета та його нащадка князя Бихана. Зафіксовані серед служивих темниковських мурз. На початку 18 сторіччя Ачкуріних переведено у Оренбуржжя. У 1880-ті роки частина роду відновлена у дворянській гідності. Серед них — 63 мурзи з Краснослобідського повіту. Згодом частина князів роду Акчуріних перейшла в розряд купецтва, заснувавши декілька сукновальних фабрик у Симбірській губернії.

Представники Акчуріних[ред. | ред. код]

Родоначальник князів Акчуріних був Акчура. Згаданий в 1509 року у жалуваній грамоті великого князя московського Василя III. Княжив на конялській мордві.

Ізекей названий серед служивих темниковських мурз. У 1577 році за участь у Лівонському поході московський цар Іван Грозний подарував йому землі у Мещері.

Сафар, Ішалей, Асані Сюнбай згадані в документах 2-й половини 17 сторіччя, як власники декількох сіл у Темниковському повіті.

Генетика[ред. | ред. код]

Дослідження ДНК Y-хромосоми представників князів Акчуріних, Кудашевих, Дашкіних і Кашаєвих, що мають загального предка по чоловічій лінії (Беханіди), виявило у них гаплогрупи J2b2[1].

Джерела[ред. | ред. код]

  • Первушкин В. В., Думин С. В. Князья Акчурины // Дворянские роды Российской империи. — М., 1996. — Т. 3
  • Еникеев Саид-мурза. Очерк истории татарского дворянства. — Уфа, 1999.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Акчурин М. М. Родословные татарских князей из фонда Саровского монастыря // Этнологические исследования в Татарстане.- вып. V.- Казань, 2011.- С.118-153.