Аллентон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Аллентон (англ. Allenton) — одне з двадцяти семи передмість міста Дербі (Англія), розташоване приблизно за 5 км на південь від центру Дербі, між районами Осмастон, Боултон, Елвастон і Шелтон-Лок.

Історія[ред. | ред. код]

Скульптура в Аллентоні
Аллентонський бегемот в експозиції музею

Аллентон (колишній Аллентаун, англ. Allentown) був названий на честь Ісаака Аллена, що побудував в цьому місці перші будинки в 1878 році. 120 тисяч років тому, під час потепління в ході Льодовикового періоду, вся ця область являла собою болото на березі річки, завдяки чому при будівництві в Аллентоні були знайдені кістки гіпопотама, слона, бурого ведмедя, гієни і навіть бізона. Найвідоміша знахідка, аллентонський бегемот, була знайдена при земляних роботах біля готелю «Crown Hotel» (заснований у 1891 році). Аллентон тоді був селом за 5 кілометрів від Дербі. У березні 1895 року при проведенні земляних робіт для спорудження стіни у «Crown Inn» був помічений поганий запах, а слідом були виявлені дивні великі кістки[1]. Було вирішено вкласти кошти в подальші дослідження і поділитися цією знахідкою з громадськістю. Розкопки тривали на площі 4,5 м². Вода відкачувалася насосами; за роботою спостерігали Г.Бемроуз (H.H. Bemrose) та Р.Ділі (R.M. Deeley), які пізніше написали звіт про розкопки[1]. Кістки були передані до Музею Дербі, який відкрився 16 роками раніше[2], де експонуються і понині.

Лазерне сканування кісток Аллентонського гіпопотама

У липні 1973 року робітники знайшли в тих місцях і інші кістки, частина з яких теж виставлена в музеї та художньої галереї Дербі — ведмедя, оленя, бика, гіпопотама, носорога і слона. Знахідки містили по 1-2 кісток, найбільшої з них виявився великий зуб гіпопотама[3].

У 2006 році до фіксації в скульптурі історії регіону в Аллентоні міською радою був запрошений Майкл Дан Арчер (Michael Dan Archer). Він використовував лазерне сканування кісток у музеї Дербі для подальшого їх відтворення. Скульптура являє собою три секції розірваного кола достатнього розміру, щоб сидіти на них; на полірованій поверхні розміщені чавунні копії кісток бегемота.[4]

Торгівля та послуги[ред. | ред. код]

В Аллентоні розташований великий ринок просто неба , який є одним з найбільших торгових центрів Дербі. У цьому ринку була в 2007 році встановлена скульптура роботи Арчера з копіями кісток Аллентонського бегемота.

В Аллентоні діє ціла низка ресторанів і кафе, а також кілька пабів, включаючи «The Mitre» і «The Crown Inn» (у готелі «Crown Hotel»). Місцева пожежна станція знаходиться всього за кількасот метрів від ринку, що забезпечує малий час реагування. Старий канал Дербі перебудований у велосипедну доріжку, яка веде з Аллентона прямо до центру Дербі і є частиною національної веломережі. В Аллентоні міститься виробництво реактивних авіадвигунів компанії Rolls-Royce plc.

Павуковий міст[ред. | ред. код]

Зовнішні зображення
Краєвид на Павуковий міст

Головна визначна пам'ятка Аллентона — Павуковий міст. Він так названий через те, що складається з восьми «ніг», що тягнуться в чотирьох напрямках. Для підйому на міст служать сходи і рампи для інвалідів. Міст був зведений в 1971 році і за час служби неодноразово перефарбовувався в різні кольори.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Arnold Bemrose, HH; RMDeeley (August 1896). Discovery of Mammalian Remains in the Old River-gravels of the Derwent near Derby. J. of the Geological Society.
  2. Derby Museum Treasures [Архівовано 7 травня 2011 у Wayback Machine.], accessed 7 February 2011
  3. Grange, William (2003). When Hippos ... Swam in the Derwent. Derby Museum and Art Gallery.
  4. Archer, Michael Dan. Derby Sculpture. archersculpture.co.uk. Архів оригіналу за 4 червня 2011. Процитовано 5 January 2011.

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Аллентон